04/26/15 21:14
(http://www.klassa.bg/)

Да използваме ли черупките на пъдпъдъчите яйца?

 Те имат благоприятен ефект при остеопороза, рахит, анемия

Яйцата са съществена част от нашата диета. Традиционни пържени яйца, бъркани яйца за закуска, варени яйца в салатите – ето един кратък списък на екстрите, заради които се използват. Яйцата са вкусни, хранителни, съдържат протеини, незаменими аминокиселини, склад са на минерали , витамини и други полезни хранителни вещества. Но малцина знаят, че като ефективна хранителна добавка може да се използват черупките на яйцата. Най-подходящи за тази цел са черупките на пъдпъдъчите яйца. Те са безопасни по отношение на бактериалните инфекции, включително салмонелоза, лесно се абсорбират от тялото и нямат странични ефекти.

Черупката на пъдпъдъчите яйца е много тънка и пореди тази причина лесно се смила на прах.

Минералната основа на черупката – калциевият карбонат, е 90% от нейната маса. Освен много важен доставчик на калций, съдържащ се в черупката, там има още около 27 полезни микроелементи – желязо, фосфор, мед, флуор, манган, сяра, цинк, силиций и молибден.

Натрошените черупки от пъдпъдъчите яйца под формата на прах следва да се добавят към сиренето, зърнените храни, салатите. Прах от черупката на пъдпъдъчите яйца може да бъде взет преди, по време или след хранене в размер на 0.5 – 1 супена лъжица на ден. Страхът от пренасищането с калций на организма не е основателен.

Черупката на пъдпъдъчите яйца е полезна за децата, особено в периода на интензивен растеж. Тя има благоприятен ефект при остеопороза, рахит, анемия. При включването на черупки от пъдпъдъчи яйца в детските храни не трябва да забравяме, че калцият се усвоява от организма само в присъствието на витамин D. Този витамин в големи количества се съдържа в рибеното масло, камбалата и други морски риби .

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване