04/26/15 04:43
(http://www.klassa.bg/)

Обсъждат магистрала Букурещ-София-Белград

 "Мечтата ми е да видя магистрала Букурещ-София-Белград", заяви министър-председателят Бойко Борисов в изявление след срещата си с премиера на Румъния Виктор Понта и премиера на Сърбия Александър Вучич в Крайова днес. 
 
"Това, което чух от колегата Вучич е, че през 2016 г. ще завършим магистралата София-Белград. В момента работим по магистрала "Хемус". С колегата Понта разгледахме възможността Букурещ-Русе-София-Белград - да затворим кръга. От другата страна имаме магистрала "Струма" през София, която през Дунав мост 2 идва от другата страна. Създава се един регионален пръстен", каза премиерът Борисов, цитиран от Фокус.

"С АМ "Марица" стигаме до Босфора и всъщност на Белград и Констанца даваме излаз на пристанища, допълни той. По думите му паралелно се работи по скоростните ЖП линии.     Премиерът Борисов бе категоричен, че трите държави имат редкия шанс да отстояват интересите си. По думите му инфраструктурните проекти, по които България, Румъния и Сърбия са добри не само за тях, но и за цяла Европа.    "България и Румъния застават твърдо зад Сърбия и я подкрепяме за присъединяването й към ЕС. В наш интерес е това да стане бързо. Заедно сме по-силни и трябва да се обединим, да излезем с общи политически решения по важни за страните ни теми - енергетика, газова инфраструктура, транспорт", обясни Борисов. 

По думите му трите страни трябва заедно да финансират големи инфраструктурни проекти и да обединят усилията си, за отваряне на пътищата по между им. 

Румънският министър председател Виктор Понта заяви, че има желанието да се постави началото на сътрудничеството между трите страни и те да станат групата от Крайова. Той посочи още, че Румъния, България и Сърбия са свързани от "Дунавската стратегия", която може да донесе инвестиции, но отчете, че е необходима транспортна и енергийна инфраструктура, която да свързва трите страни. 

"Енергетиката е най-важното оръжие и средство за развитие, и трите страни трябва да ускорят тези проекти", добави той.  "България и Румъния днес навършват 8 години в ЕС. Това беше най-важното решение, което страните ни взеха и считам, че принадлежността към ЕС не е перфектна, не е лесна, но е най-доброто решение. В интерес на България и Румъния е Сърбия да бъде част от европейското семейство", каза още Виктор Понта.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване