04/26/15 11:41
(http://www.klassa.bg/)

Очаквано - АБВ си преизбра Първанов

 АБВ очаквано избра за лидер  предишния си председател Георги Първанов. Общият брой на членовете и симпатизантите, които са се включили във вота е 27 471 души. За Първанов гласа си са дали 10 748 членове (93,57 %) и 14 745 симпатизанти (92,24 %).

Изборът бе между трима кандидати - преизбраният председател в оставка, бивш президент и създател на формацията Георги Първанов, шефът на партийната структура в Русе Стелиян Стефанов и областният управител на Пазарджик Трендафил Величков.

Втори на вота остана Стефанов с общо 1005 гласа на членове и симпатизанти. Трети - Величков със 704 бюлетини общо.

След избирането му Първанов направи кратко изявление, подчертавайки, че на три вътрешнопартийни избора кандидатите за лидер на СДС са получили по-малко гласове отколкото АБВ за един избор. И това при положение, че АБВ е партия само на една година.

„Има такава партия”, каза в заключение новият стар лидер.

Новият стар лидер Георги Първанов с най-верните си съпартийци - Румен Петков...
... и Борислав Борисов.

Официалните резултати бяха съобщени на Националната конференция на партията, която се провежда в НДК в столицата. Броенето на бюлетините е продължило цялата нощ, но пък и никой не очакваше изненади при избора.

Делегати на конгреса издадоха пред наш репортер, че при предварителните обсъждания преди националното съвещание са станали ясни някои "опорни точки" за бъдещето на АБВ в управлението. На първо място президентът Първанов смятал, че партията не трябва да напуска властта, тъй като вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин вършел работа "като за петима министри".

Ивайло Калфин работи като за петима, смята лидерът на АБВ.

Първанов обмислял и да поиска ремонт в кабинета в ресорите енергетика, икономика, външна политика и отбрана, т.е. смяна на титулярите в тези ведомства Теменужка Петкова, Божидар Лукарски, Даниел Митов и Николай Ненчев.

Вотът за лидер на АБВ се проведе вчера като на национални избори - всеки можеше да гласува по местоживеене, включително и по електронен път. 

Залата в очакване на конгреса.

До оставката на Първанов се стигна след подкрепата на депутатите му за ратификацията на заем от 16 млрд. лева. Ето какво коментира тогава бившият президент:

„На парламентарната група вярвам. Това, че някой е изкривил информацията, че не е довел докрай изпълнението на политическия съвет - е друга история. Трябва да тълкувате моята оставка като протест към онова, което става в парламента изобщо. Беше одобрен един дълг, в който както се видя има надписани числа, не е добре структуриран - това го призна самият министър Горанов, и го призна на финала на едно продължително обсъждане, вместо да извадим разчетите, да направим сметките и да покажем нещо, което е изпълнимо, за да можем да успокоим хората". 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване