04/26/15 12:08
(http://www.klassa.bg/)

Порошенко пристигна в Чернобилската АЕЦ

 Украинският президент Петро Порошенко пристигна в Чернобилската АЕЦ, за да почете паметта на жертвите от най-тежката промишлена авария в човешката история.

На днешния 26 април 1986 г. в реактор номер 4 на централата, разположена в Северна Украйна, близо до руската и беларуската граница, избухва пожар.

Последва най-голямата ядрена катастрофа, при която радиацията се разпространи над голяма част от Европа, но най-силно над Украйна, Русия и Беларус, тогава републики на СССР.

Официално само в Украйна 2,3 милиона души, сред които 220 000 "ликвидатори", се водят за "пострадали от катастрофата" в Чернобил.

Президентът Порошенко заяви, че в сегашните сложни условия за Украйна особено важна е подкрепата на международната общност за преодоляване на чернобилските проблеми.

Развитието на независима Украйна е неразривно свързано с борбата с последствията от Чернобилската катастрофа, с историята на хората, пострадали в страшното бедствие. Нека днешният ден завинаги да обедини всички украинци в нашия общ стремеж за по-добър живот в семейството на европейските народи, каза той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване