04/26/15 04:03
(http://www.klassa.bg/)

Частните съдии обявиха война на Манолова, насаждала омраза към професията им

 Членовете на Камарата на частните съдебни изпълнители предлагат поредица от законодателни промени, които да балансират длъжници и кредитори. От организацията остро възразиха срещу изказвания на депутати, насаждащи омраза срещу професията им, предаде БНР. На семинар от Камарата отчетоха 20% намаляване на броя на изпълнителните дела и сериозен ръст в продажбата на недвижими имоти от 2013 година досега. Увеличение има и в продажбата на земеделски земи. Кризата с Корпоративна търговска банка е повишила интереса към търговете на частните съдебни изпълнители. Един милиард и 20 милиона лева са събрали частните съдебни изпълнители за последната година у нас, отчетоха те.

От Kамарата виждат симптоми на икономическо оживление в раздвижването на пазара на недвижимите имоти. Интересът към търговете на земеделски земи те обвързаха с възможностите за развитие на земеделието, които дава Програмата за развитие на селските райони. Инвестициите в имоти, в земи, включително и заради кризата с КТБ, не са резултат от спад на доверието в банковата система. Тази уговорка направи Георги Дичев (на снимката долу), който е председател на Камарата на частните съдебни изпълнители.

От нея отчетоха увеличаване на броя на изпълнителните дела в полза на държавата и общините, както и по-голям интерес към услугите им от страна на гражданите. Дичев уточни, че под граждани има предвид и кредитори, и длъжници.

"Когато се говори за длъжниците, винаги трябва да се отчита, че има и друга страна, която е кредитор, и там също има човешки съдби, има неизплатени заплати, има издръжки, деца. Има работодатели, които, ако не платят, ще фалират. Винаги трябва да се търси балансът между двете страни в процеса", заяви той.

Дичев се възмути и от атаките срещу професията от страна на някои депутати, сред които особено активна е Мая Манолова от БСП-Лява България: "Очевидно някои политици се опитва да решат проблема със собствената си идентичност, тяхната и на техните партии и сриващ се рейтинг, което говори, че те имат някакъв проблем, в някаква безпътица са изпаднали тези хора, щом са стигнали дотам, да си решават проблемите с темата - частни съдебни изпълнители. При частните съдебни изпълнители не всичко е идеално, разбира се, има неща, които могат и трябва да се подобрят", коментира той.

Срещу твърденията, че те забогатяват на гърба на длъжниците, Дичев оповести законодателни предложения с доста социален характер, търсещи, по думите му, липсващия баланс между интересите на длъжниците и кредиторите.

"Да се защитят социално уязвими длъжници, да използват по-добре правото си на защита, да могат да спират изпълнението при по-малко внесени суми, при разсрочване, да се постигне някакъв баланс, защото в момента като че ли няма такъв баланс в Гражданско-процесуалния кодекс", поясни Дичев. Предложенията са внесени в Министерството на правосъдието и в правната парламентарна комисия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване