04/27/15 21:15
(http://www.klassa.bg/)

23-ма българи били в района на труса в Непал

 23-ма българи са били в района на земетресението, което удари Непал в събота, съобщи Би Ти Ви.

Част от тях са успели да се свържат с Министерство на външните работи. За други сигнализирали близките им.

Засега не е установена връзката само с един наш сънародник в хималайската страна.

Първоначално бе съобщено, че е изчезнал варненецът Александър Димитров. По-късно обаче той се обади на родителите си и съобщи, че след земетресението се намира в палатков лагер и е добре. 25-годишният младеж нямал възможност да се обади по-рано на близките си.

В неизвестност бе и фотографката Кристина Димитрова. Днес следобед се разбра, че тя е вече е в Дубай, където живее.

Българин на име Стоян с трите си деца се намирал половин час преди лавината в базовия лагер под Еверест. Вече всичко е наред и с него, и с децата, заяви той за Би Ти Ви.

"Всичко така започна да подскача, че трудно можех да стоя на краката си, приклекнах. Имахме късмет, че над нас нямаше стръмни канари, които да ни помелят във въртележката. Мушнах камерата, с която снимах снежната стихия, в джоба, придърпах децата пред мен, доколкото можах, с гръб към ударната вълна, клекнах и замижах", написа Стоян в социалната мрежа.

Още трима българи са живи и здрави в Непал. Двама са в Намче Базар - неофициалната столица на планинските водачи. Една наша сънародничка е в столицата Катманду. И тримата са се свързали с посолството ни в Индия, което отговаря и за Непал, и са съобщили, че са на безопасно място.

В Катманду вече са и 12-те български алпинисти, които бяха на трекинг в Непал.

Броят на българите в района на земетресението не е окончателен, защото никой не може да каже с категоричност колко точно са сънародниците ни там в момента.

В Непал виза може да се получи и на границата. Много българи отиват там неорганизирано и единствено от тях зависи дали ще се свържат с посолството в Делхи. Комуникациите в непалската столица Катманду са силно нарушени и липсата на новини от там и информация за двамата ни сънародници може да се обясни с този факт. 

Министерството на външните работи и посолството на България в Делхи продължават да работят по всички получени сигнали за български граждани, които са се намирали на територията на Непал към момента на земетресението.

Жертвите от опустошителния трус вече са над 4000.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване