04/27/15 07:03
(http://www.klassa.bg/)

Жертвите надхвърлиха 2450 души

 По официални, но все още неокончателни данни броят на жертвите от земетресението в Непал е надхвърлил 2450 души. Ранените са над 6000, съобщи непалското вътрешно министерство. Очаква се броят на загиналите да нарасне допълнително, тъй като десетки хора

 

продължават да са в неизвестност

 

или са тежко ранени.

 

Междувременно от справка на платформата Google Person Finder става ясно, че българинът  Александър Димитров е в неизвестност след земетресението в Непал. Мъж на име Данаил е публикувал информация, съобщи Нова тв.

 

22 мъртви тела бяха изровени под лавината, паднала върху част от базовия лагер в подножието на Еверест след силното земетресение в Непал завчера, предаде Ройтерс.

 

Освен стотиците загинали в хималайската страна заради катастрофалния трус тази лавина е била най-смъртоносната в историята на изкачванията на най-високия връх на планетата.

 

Освен 22-мата загинали

 

62-ма човека са  били ранени от  снежната маса

 

 

затрупала базовия ла-гер, каза Анг Черинг Шерпа, председател на Непал-ската алпинистка асоциация. По думите му заради лошото време едва вчера от Катманду е отлетял първият хеликоптер да вземе ранени от лагера.

 

Сред загиналите под лавината е Дан Фредин-бург, изпълнителен директор на Google. Той заедно с други трима служители на компанията се готвел да изкачва върха. Колегите му са невредими, но Фрединбург получил смъртоносна травма на главата, съобщи Ройтерс.

 

На лагери 1 и 2 над базовия лагер пребивават над 100 катерачи и всички са невредими и в безопасност, добави Анг Черинг Шерпа. По думите му евакуацията им обратно до базовия лагер ще бъде трудна, тъй като традиционният маршрут през ледника Кхумбу е блокиран.

 

След земетресението с магнитуд 7,8 в събота вчера бе регистриран още един силен трус от 6,7 по Рихтер. Серия от вторични трусове предизвикаха нови лавини по склоновете на Еверест.

 

Непалското правителство изгради 15 неофициални лагера в столицата Кат-манду за нуждаещите се хора след земетресението.

 

Болниците в долината Катманду бяха препълнени. Съобщено беше, че се изчерпват медицинските материали и кръвните банки. Мястото в моргите вече е ограничено.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване