04/27/15 07:14
(http://www.klassa.bg/)

Откриват „Експо 2015”с ревю на Армани и арии на Бочели

 С ревю на Армани и арии на Бочели ще започне в Милано световното изложение „Експо 2015”. Вечерта на 30 април над 4000 гости, които са поканени да участват в официалното откриване ще присъстват на тържествения концерт на площада пред Катедралата на Милано, по време на който ще извиси ангелския си глас обичаният в цял свят тенор Андреа Бочели. Пак в този ден на мощно ревю ще покаже най-хубавото от сътвореното през 40-годишната си кариера най-великият сред живите модни дизайнери – оседемдесетгодишният Джорджо Армани.  

 

В началото на списъка, който бе подготвен от ръководството на световното изложение са държавните глави, премиерите и външните министри на страните участнички, начело с президентите на САЩ и Русия – Барак Обама и Владимир Путин. Следват всички бивши и настоящи първенци както на Италия, така и на областта – домакин – Ломбардия. Сред специалните гости са също така посланици, световно известни дейци на културата и изкуството, изтъкнати спортисти и т.н.

 

На 1 май, който в Италия продължава да си е почитан празник на трудещите се, след официалната част почитаемите гости първи ще се докоснат до онова, което на практика „Експо 2015” ще бъде през цели 6 месеца - голямо планетарно плюскане на всевъзможни специалитети по принцип от близо и далеч, ама най-вече от Италия.

 

Тоест на завихрящата се в Милано голяма софра, на която ще се представи с манджите си 96% от населението на света, най-напред ще седнат официалните лица.

 

За простолюдието купонът започва на 2 май

 

и ще свърши чак на 31 октомври, като според италианските медии през следващите шест месеца около 20 млн. посетители на изложението – 8 от чужбина и 12 от Италия – би трябвало да погълнат над 450 хил. тона храна. Няма начин – нали мотото, девизът, „запазеният знак” на „Експо 2015” е „Да изхраним планетата – енергия за живота!”  И за да се види как ще става тази работа по време на изложението ще бъдат поднесени на лакомниците 26 млн. блюда на обща стойност 320 млн. евро. Според сметките на организаторите в панаирното градче ще бъдат сервирани 1, 5 млн. закуски, 17 млн. обяда, 4,4 млн. следобедни закуски и 3,1 млн. вечери, като „концентрацията” им ще бъде най-силна през уикендите.

 

Всеки ден пък в кафенета, закусвални, ресторанти и по щандовете на страните-участнички ще бъдат подготвяни и продавани 140 хил. порции храна. Сред тях ще има печени крокодилски пържоли от Мозамбик, скорпиони в шоколадова глазура и пържени скакалци от Тайланд, редки риби от Япония и други екзотични манджи, като единственото официално забранено за сервиране месо е кучешкото. Доколкото до пийването, то за най-екзотична напитка се смята змийското вино от Китай и Виетнам, на което създателите му приписват ред чудотворни качества. Но истинското, гигантското надяждане със сигурност ще бъде в кръчмите, кафенетата, пицариите и ресторантите на Милано, където милионите посетители ще трябва да уталожат глада си. Собствениците на тези заведения пък очакват гостите да оставят в касите им поне 1 млрд. евро, а 8-те милиона чужденци би трябвало

 

да отнесат вкъщи италиански храни за 750 млн. евро

 

Само някой да не си помисли, че на изложението само ще се яде и пие. Може, не че не може, но ако някои от милионите посетители пожелаят да подправят хранителните си напъни с малко култура, въпросът им е уреден. Защото управите на Милано, Ломбардия и на цяла Италия са се погрижили да представят в хода на „Експо 2015” богатото историческо и артистично наследство на страната чрез безброй изложби, театрални и оперни спектакли, музейни експозиции, концерти. Поне засега за „гвоздей” на съпътстващата изложението културна програма е сочена уредената в кралския дворец на Милано изложба от 200 творби на гения на Ренесанса Леонардо Да Винчи.


Работно време- Всеки ден до 31 октомври
Изложението започва на 1 май и свършва на 31 октомври. Панаирното градче ще отваря врати в 10 ч. сутринта и ще ги затваря в 23 ч., включително в събота, неделя и празничните дни. За всякаква информация може да се ползва сайта на изложението, който е www.expo2015.org. Вършат работа и няколко апликации с вездесъщата парола „expo”.
 
 
 
ЗАБРАНИ
На територията на Експо не се допуска влизането на животни с изключение на кучета – водачи на слепи посетители

 

Няма да се допускат посетители с големи чанти и с куфари, а на изложението няма гардероб за такива

 

Пушенето не е разрешено, освен на няколко специално определени за това места

 

От съображения за сигурност не е разрешено внасянето на бутилки или алуминиеви кутии с течности – те трябва да се изхвърлят при влизане в панаирното градче

 

Пак заради сигурността е строго забранено влизането с каквото и да било огнестрелно и хладно оръжие.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване