04/27/15 15:49
(http://pik.bg)

Плевнелиев ще получи международна награда в Азербайджан

Плевнелиев ще получи международна награда в Азербайджан

По повод провеждането на Третия глобален форум президентът Росен Плевнелиев отпътува за азербайджанската столица Баку, където ще бъде удостоен на тържествена церемония тази вечер с международната награда "Низами Ганджеви". Отличието ще бъде присъдено на българския държавен глава за принос в областта на междукултурното разбирателство, толерантността и уважението към световното културно многообразие, съобщиха от прессегретариата на държавния глава.

На церемонията в Баку с престижния международен приз ще бъдат отличени и Бутрос Бутрос Гали - генерален секретар (1992-1996 г.) на ООН и Абдулах Гюл - президент (2007 – 2014 г.) на Република Турция.

На събитието ще присъстват множество държавни и правителствени ръководители от близкото минало на държави от цял свят. Наградата носи името на международно признатия персийски поет, философ и обществен реформатор от 12-и век Низами Ганджеви.

Сред носителите на наградата са 42-ият президент на САЩ Бил Клинтън, Хенри Кисинджър - държавен секретар на САЩ (1973-1977 г.), както и Маргарет Тачър – министър-председател на Великобритания (1979-1990 г.). Призът е основан от организацията Международен център "Низами Ганджеви", която поощрява политическото лидерство и окуражава настоящи и бъдещи политически лидери за нови и смели идеи, които да доведат до позитивна промяна за по-мирен свят.

В Баку ще бъдат президентът на България (1997-2002 г.) Петър Стоянов и президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване