04/27/15 16:44
(http://pik.bg)

Почетоха осъдените от Народния съд в Пловдив

Почетоха осъдените от Народния съд в Пловдив

Венец и цветя поднесоха днес пред паметника на жертвите от комунизма представители на Съюза на репресираните и други десни формации от Пловдив.

На този ден са изпълнени смъртните присъди на последните, осъдени от Народния съд в Пловдив. Паметникът се намира пред сградата на община Пловдив, която в миналото е била дирекция на полицията. В подземието и са били измъчвани както комунисти, така и антикомунисти. Спас Гърневски, бивш кмет на Пловдив от времето на СДС, каза на присъстващите, че като общински съветник се е ангажирал с представянето пред ОбС на идеята за създаване на Музей на тоталитарните режими, но е против на едно място да се почитат и едните, и другите.

Повечето от присъстващите бяха съгласни с думите му. Впрочем след кървавата Гражданска война Испания точно така приключи тази глава от историята си, но подобен поглед към събитията все още е непостижим у нас. Подобна идея витае от доста време, дори се стигна до оглеждане на приземието - там, където са били килиите. Засега общинската управа твърди, че мястото е необходимо за архивите и няма как да се освободи. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване