04/27/15 07:01
(http://www.klassa.bg/)

Преподреждане на газовия пъзел

 Газовата игра между Европа и Русия претърпя поредното развитие в полза на страната ни, след обявеното от Москва едностранното спиране на строителството на “Южен поток” миналия декември. Създаването на проектна компания за газопровода Гърция – България, обвиненията на Брюксел към “Газпром” в злоупотреба с монополното положение на концерна и свободното ценообразуване, както и изявленията на украинския енергиен министър Володимир Демчишин, че Украйна е в състояние да транспортира газ от Норвегия към Румъния, България, а също и до Турция,  показаха че Европа решително се освобождава от руската газова зависимост. От това най- голяма полза има нашата страна, която ще е най-засегната от евентуалното спиране на доставките от “Газпром”.

 

Не случайно софийската среща на енергийните министри на България, Гърция и Румъния, които ще работят по осъществяването на Вертикалния газов коридор бе определена като историческа. Не само защото бе подписано споразумение за създаване на проектна компания за газопровода Гърция - България с капитал от 10 млн. лв., а защото станаха известни детайли по целия проект.

 

Интерконекторната тръба с Гърция ще се строи от март 2016 г. и ще приключи до края на 2018 година. Очаква се окончателното инвестиционно решение да бъде взето на 29 май тази година. Компресорната станция, която е ключова за връзката с Румъния, ще бъде изградена до 2018 г., според плановете на румънския газопреносен оператор Трансгаз. Съоръжението ще позволи доставки на синьо гориво за България в размер на 1.5 млрд. куб. м.годишно. Както е известно, създаването на Вертикалния газов коридор е по инициатива на зам. председателя на Европейската комисия Марош  Шевчович, отговарящ за Енер-гийния съюз и по него вече има предвидени средства по “Плана Юнкер”. С построяването му ще се осъществи връзка не само с газа от Норвегия, но и със строящия се вече Южно-каспийски газопровод, с проектирания израелски газопровод, както и получаването на втечнен газ през гръцки пристанища. Засега обаче реални са доставките през Украйна на руска газ. Гориво може да дойде и по обявения от руския президент Владимир Путин “Турски поток”. Той засега е само плод на политически спекулации и е все по-съмнителен за осъществяване предвид намаленото потребление в Европа.

 

От “Газпром” обявиха, че са готови да построят тръбата през Гърция до границата с Македония, но и това засега остава повече в областта на политическо изявление. Също така обвиненията на Брюксел за нелоялна конкуренция на „Газпром” и заплахата компанията да бъде санкционирана с милиарди долари допълнително карат всички, които биват ухажвани от Москва за общи инвестиционни проекти в строителството на газопроводи, да бъдат предпазливи и да не бързат с подписването на обвързващи договори. В нашата страна също от време на време се използва щекотливостта на темата за създаване на напрежение. Смята се, че това е част от хибридната война на Русия за разнобой между страните членки на ЕС.

 

Но тази тактика става все по неприложима у нас, най-вече заради енергичните действия на управляващите. Също така основният доставчик на газ засега вече няма интерес да губи страната ни като пазар. Правителството ни показа, че следва плътно проевропейска позиция и няма да се поддаде на натиск. Но от друга страна дава знак, че няма да има нищо против, ако “Южен поток” бъде възобновен и се строи според изискванията на Брюксел. Засега не е ясно какво ще е решението на Москва не само заради нарастващия скептицизъм на нашите съседи по отношение на “Турски поток”, но и заради успокояването на обстановката  в Украйна. Така че страната ни е облагодетелствана и от започващи нови проучвания на черноморския ни шелф за газ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване