04/27/15 13:57
(http://www.klassa.bg/)

Съдът запорира имущество за над един милион лева на Христо Бисеров

 Софийският градски съд (СГС) е запорирал имущество на бившия председател на Народното събрание Христо Бисеров (ДПС) и на доведения му син Ивайло Главинков. Общата стойност за двамата е 1.55 млн. лв. - от които 1.3 млн. лв. са на Бисеров, а останалите на сина му.

Запорът е по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) заради образувано срещу двамата досъдебно производство за пране на пари и данъчни престъпления. Това съобщиха от комисията днес. В хода на проверката е била поискана информация от седем европейски държави, сред които Македония и Швейцария. Наскоро прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Бисеров за укриване на доходи и нарушение на банковия режим. "Капитал" съобщи, че материалите за Главинков, срещу който също започна разследване, са отделени в друго досъдебно производство.

Общата стойност на запорираното имущество на Бисеров е 1.262 млн. лв. Наложена е възбрана на недвижим имот в София, автомобил и запор на девет банкови сметки. Комисията е поискала обезпечение и на суми, които съпругата на Бисеров - Мария, е предоставила под формата на заем на Ивайло Главинков, както и приходи от продажба на автомобил и дялове на търговски дружества.

Съдът e наложил обезпечение на имущество на обща стойност от 293 хил. лв. на Ивайло Главинков -  апартамент в София, вилна сграда в  Долна баня, дялове в пет търговски дружества, както и девет банкови сметки. Обезпечение е поискано и на средства, които Главинков е давал назаем на физически лица и фирми, както и средства, които връщал по заеми от физически и юридически лица.

От комисията са поискали и сумите, които Христо Бисеров е превел от швейцарските си сметки на македонската сметка на Главинков, които възлизат в размер на 314 529 долара и 117 192 евро. Българската прокуратура поиска разкриване на банкова тайна за Бисеров от Швейцария, но заради непълнота на искането властите там отказаха. Те поискаха допълнително данни, които от държавното обвинение изпратиха на 16 март тази година. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване