04/28/15 06:01
(http://www.klassa.bg/)

Акушерките на психолог, за да не прегарят

 - Госпожо Василева, казват, че колегията ви е потресена от агресията на акушерката Емилия Ковачева спрямо 4-дневното бебе. Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) ще отнеме ли правата на Ковачева за практикуване на професията завинаги?

 

- Всички сме в шок. Това е изключително тежко нарушение на професионалната етика, от една страна, а от друга, сме притеснени за съдбата на нашата колежка Емилия Ковачева. Не можем да кажем еднозначно нищо. Това е изключително тежко престъпление. Още нямаме пълна яснота по отношение на доказателствения материал. Има различни хипотези, защо това се е случило, както и дали камерите са точен доказателствен материал. Затова не ми се иска да слагаме определения и присъди, а да се опитаме да помислим защо се случват такива неща. Този първи случай е много тежък, надявам се той да е последен. Не бива да се говори толкова за наказания, колкото за превенцията, за да не се стига до нарушения на морала и професионалната етика. Етичната комисия към БАСЗГ вече работи по случая с бебето. Ние имаме правомощия да наложим най-тежкото наказание - отнемане на правото за упражняване на професията. Дали ще го направим, ще решим, след като се запознаем с всички обстоятелства.

 

- Имате ли отговор защо се случи?

 

- След приключване на следствието ще имам по-голяма яснота. Една от нашите хипотези е, че при акушерката е настъпила изключително тежка преумора вследствие на многото часове работа, цяло денонощие. Ние не знаем колко пъти й се е налагало да работи по 24 часа без прекъсване. На всички е ясно, че една такава преумора би могла в даден момент да доведе до агресия, до изключително силен афект, до амок. Следва да правим заключенията след приключване на съдебномедицинската експертиза, за да знаем дали жената е била в добро психическо състояние или е давала белези на отклонение. Смятам, че всичко е в резултат на синдрома на изпепеляването, който е изключително силен при медицинските сестри и акушерките.

 

Имали сме и имаме случаи на burn out сред тях. Знаем, че заплащането на тези жени е ниско, налага им се да работят на две, дори на три места. Цялото това натоварване е за едната прехрана и посрещане на елементарни всекидневни потребности. Месечната заплата на една акушерка е около 450 лева. В резултат на тази преумора синдромът на изпепеляването е факт при повечето от тях.

 

- Тоест да разбираме ли, че във всяка една от тях цъка бомба?

 

- Не можем да го кажем точно така, защото не бива да тревожим обществото.

 

- Но, ако знаем, че обществото няма да се разтревожи повече от това, можем да го кажем? Така ли?

 

- Това са доста силни думи. Медицинските сестри и акушерките са изтормозени от работата, от непрекъснатите реформи в здравеопазването, от  условности, от липсата на правила в професията. Но вие сте права, има известна опасност. Затова обществото трябва да се погрижи за нас, за да можем и ние да се погрижим и за него.

 

- Какво разбирате под грижа?

 

- Когато хората изпълняват качествено професионалните си задължения, заплащането да е прилично, условията за работа да са добри,  да има добър психомикроклимат и от страна на нашите пациентки,  и от страна на управляващите, и от нашата професионална среда.

 

- След кадрите на жестокост от страна на Емилия Ковачева към 4-дневното бебе във форумите вече жени споделят за лошото, грубо и вулгарно отношение към тях от акушерки, докато са били в АГ за раждане. Наясно ли сте за тези неща, или сега ги чувате за пръв път?

 

- Трябва да се държи на качеството на работата и да не се допуска такова поведение.

 

- Но нали сте наясно, че една жена, която едва се движи и ще роди всеки момент, не може да въздейства особено на една грубиянка в бяла престилка?

 

- Съветвам жени, които са били обидени, унижавани, нагрубявани от акушерки, да сигнализират веднага в нашата асоциация. Когато споделят тези неща по-късно във форумите, вече не можем да направим нищо.

 

- Ако се обадят веднага, какво можете да направите?

 

- Да се сезира етичната комисия към асоциацията, да провери случаите и да наложи наказания, ако се окаже, че изнесеното е вярно.

 

Сега предвид случилото се по време на дежурство на Емилия Ковачева ще сме много прецизни, ще проследим, доколкото е възможно, и от какво се оплакват жените във форумите, за да не се допускат такива неща занапред. Вероятно ще излезем с мероприятия, с които да подпомогнем колегите. Ще продължим да се борим да няма споделяния в интернет за лошо отношение. Ще се опитаме също така  да променим нещата, доколкото е възможно.

 

- Пациенти подават жалби в Изпълнителната агенция по медицински одит, в Българския лекарски съюз, а подават ли в асоциацията, която се явява съсловната организация на медсестрите и акушерките?

 

- Да, подават. Откакто бе създадена асоциацията преди десет години, съществува и етична комисия, към която хората могат да се обръщат. До този момент имаме изпратени три жалби срещу медицински сестри. От тях едната беше основателна, в останалите две ставаше въпрос за неспазване на правилата в болниците, тоест нямаше пряко отношение към сестрите на смяна. Така че на този етап нещата изглеждат добре. Ако по форумите има много оплаквания срещу акушерки и медсестри, които не са стигнали до нас, това вече е друг въпрос.

 

- Какви мерки може да вземе съсловната организация за подобряване на работата? Нямате ли правила за добра медицинска практика?

 

- Правилата за добра медицинска практика при нас са неписани. Ние подготвихме проект на стандарти за добра медицинска практика  още през 2008 г., но той не е утвърден от Министерството на здравеопазването и досега. Минимумът от изискваните професионални навици, умения и поведение са залегнали в  стандартите за съответните клинични специалности. Например кратък текст за задълженията на медицинската хирургична сестра са описани в общия стандарт по хирургия. Добре е обаче да имаме Национални стандарти по здравни грижи.

 

- Оказва се, че акушерката Емилия Ковачева е била единствената дежурна по време на нощната смяна и е отговаряла за цяла зала новородени. Допустимо ли е това?

 

- В зависимост от нивото на болницата и броя на бебетата се определя и броят дежурни акушерки. Не е достатъчно акушерката да е само една за цяла нощна смяна за цяла зала бебета, та дори и те да са само десет. Главната инспекция по труда е тази, която трябва да попита ръководството на болницата, в която се случи инцидентът с бебето, защо е допуснало да дежури само една жена. Трябва да се проучи и дали това е била епизодична или многократна практика.

 

- Какво следва да се направи оттук нататък, за да бъде по-прецизна работата в сектора акушерство?

 

- Във всяко едно отделение или АГ клиника трябва да се направи преглед на личния състав и дали той отговаря на стандарта по акушерство и гинекология. Там, където няма достатъчно акушерки, след като няма кой да се грижи за пациентките и бебетата им, клиниките следва да бъдат закрити. Медицина само с апаратура не се прави. Трябва да се работи и по продължаващото обучение на акушерките, защото веднъж завършили, те нямат възможност за допълнителна квалификация и осъвременяване на познанията. С тази задача се е заела БАПЗГ, но вече ще наблягаме и на морално-етичните аспекти на професията. Ще се опитаме на първо време да им оказваме морално-психологическа подкрепа при необходимост. Започваме разговори с работодателите по този въпрос.  

 

- Ще минават ли акушерките и медсестрите на периодична психотерапия, за да се предотвратят рецидивите в случай на професионално изчерпване?

 

- Не, това би означавало, че са с диагноза. Не следва те да  минават и на психологичен преглед преди постъпване на работа и периодично през годините. Това го няма никъде по света. В процеса на обучение, преди да получат диплома, студентките са наблюдавани от своите наставници. Ако се забележи някаква симптоматика, те се преместват в друга специалност. Неотдавна имахме случай с момиче, което имаше проблем. Той беше открит още по време на следването. Родителите й избраха за нея друга професия. Задължение на старшата сестра или акушерка е да наблюдава персонала и при забелязване на някакво отклонение да се реагира.

 

В гилдията има проблеми и основният от тях е острият дефицит на акушерки. Броят им намалява с всяка изминала година. При 5200 към 2013-а сега те са 4200, като 1200 от тях работят след пенсия. Каквото и да се говори, ако не се подобрят условията им на труд и не се увеличи заплащането, все така няма да има кой да дежури в неонатологиите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване