04/28/15 06:07
(http://www.klassa.bg/)

Бъдещето на Ваньо Танов зависи от едни мистериозни 1.6 млрд. лв.

 Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов няма да бъде сменен, ако събирането на приходите стигне 1.6 млрд. лв. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Свиленград, цитиран от БНР. Тези привидно ясни и точни думи доведоха до масово объркване при отразяването на новината от медиите. А причината е, че въпреки логичното звучене числото не пасва никъде в изпълнението на косвените данъци в бюджета. И тук изникват въпросите – какъв показател всъщност има предвид премиерът, защо го съобщава по този начин и търси ли се нов начин Танов да бъде сменен, след като стана ясно, че Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция "Митници" няма как да се слеят толкова бързо въпреки желанието на премиера, изказано преди няколко седмици.
 
Най-логичното е да предположим, че тъй като премиерът говори за бъдещето на Ваньо Танов, а не за директора на НАП Бойко Атанасов, приходите, за които той говори, трябва да се отнасят за дейността на митниците. Оттам нататък вече можем само да гадаем какво е имал предвид министър-председателят, защото и от Министерството на финансите, и от Агенция "Митници" отказаха да тълкуват думите на премиера Бойко Борисов. Допълнителна неяснота внася липсата на изготвен и публикуван план за събираемостта на данъчните приходи от страна на митническата служба за 2015 г.
 
Говори премиерът
 
След като все още няма план за тази година, митниците трябва да следват този за 2014 г. Това означава, че ръководената от Танов агенция трябва да събере поне 3.7 млрд. лв. от ДДС от внос, 4 млрд. лв. от акцизи и 150 млн. лв. от мита. Изпълнението на консолидираната фискална програма (КФП) към февруари показва, че от трите вида косвен данък митниците вече са събрали 1.183 млрд. лв., а в четвъртък, когато Министерството на финансите публикува изпълнението на КФП към март, вероятно обявеното от Борисов число ще бъде достигнато, а постът на Танов – спасен. Това обаче означава, че летвата е твърде ниска и изглежда нелогично да е това, при положение че и Борисов, и финансовият министър Владислав Горанов възлагат големи надежди за преизпълнение на приходите от предходната година.
 
Втората хипотеза е, че премиерът желае митниците да съберат с 1.6 млрд. лв. повече спрямо миналата година. В този случай можем буквално да отпишем Танов, което всъщност може би е и основната причина, поради която министър-председателят за пореден път пуска коментари в публичното пространство за работата на митниците. На последното правителствено заседание Владислав Горанов обяви, че от началото на годината до средата на април Агенция "Митници" е събрала със 115 млн. лв. повече приходи. В интервю за "Нова телевизия" самият Танов обяви, че за първите три месеца са събрани със 120 млн. лв. повече акцизи спрямо същия период на 2014 г. И въпреки това Бойко Борисов вече няколко пъти – на правителствени заседания, в интервюта и на публични събития – заплашва със смяна Ваньо Танов.
 
По-добрата събираемост в началото на годината е на фона на значителен спад при цената на петрола, което прави практически подобно преизпълнение практически невъзможно. Дори през най-силната година за митниците – 2012 г., когато цената на петрола достигна своя пик, преизпълнението на приходите достигна 1 млрд. лв.
 
Изключението НАП
 
И стигаме до последната възможна хипотеза – Борисов да е говорил за общата събираемост на косвените данъци от страна на НАП и Агенция "Митници". Със задружни усилия, в случай че цената на петрола се повиши рязко, а вътрешното потребление остане високо, каквото бе през 2014 г., тази цифра може и да се потвърди.
 
Но тук остава въпросът защо Борисов никога не говори за бъдещето на директора на НАП Бойко Атанасов, въпреки че през 2014 г. данъчните изпълниха поставения им план едва на 90%. Трябва да се има предвид, че за първите два месеца на годината постъпленията от ДДС при сделки в страната и вносът от страните в ЕС са с 404,6 млн. лв. повече спрямо същия период на 2014 г. Това според Министерството на финансите се дължи на по-голямото вътрешно потребление и на по-ниския размер на възстановения данъчен кредит.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване