04/28/15 12:34
(http://pik.bg)

Въвеждат бели сертификати за енергийни спестявания до юни

Въвеждат бели сертификати за енергийни спестявания до юни

Белите сертификати за енергийни спестявания ще увеличат енергийна ефективност, ще разкрие работни места и ще запази качеството на околната среда за следващите поколения. Това заяви Красимир Найденов, директор на Главна дирекция "Координация и управление на енергийната ефективност и възобновяеми източници на енергия" към Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР).

Найденов представи проект за създаване на предпоставки за въвеждане на нови финансови инструменти – бели сертификати за енергийни спестявания, чийто ръководител е. Той обясни, че всички, които изпълняват мерки за енергийни спестявания могат да притежават бели сертификат и да търгуват с тях. Домакински жилища също ще могат да се включват. Проектът ще подготвя търговци на енергия за новата им роля на енергийния пазар.

"Превръщане на енергийната ефективност от фактор за конкурентоспособността в значим социален фактор. Само повишаване на енергийната ефективност ще запази жизнения комфорт на домакинствата", коментира Найденов.

Според него, ако енергийната ни ефективност е на по-високи нива ще се нуждаем от по-малко горива.

"През последните години разходите за енергия са най-силно увеличени в домакинствата. Домакинствата не разполагат със средства, които да вложат за енергийна ефективност", отчете той. "За да мотивираме обществото да участва активно в енергийната ефективност е нужно да популяризираме, че потреблението и производството се определят от потреблението, а не обратното, спестяването на енергия повишава жизнения стандарт, повишаването на енергийна ефективност не предизвиква повишаване на енергийни цени", добави Найденов.

Той допълни, че ако енергийните цени изпреварват доходите повишаването на енергийна ефективност е основна възможност за повишаване на жизнения стандарт. Ръководителят на проекта поясни, че около 17 страни членки имат въведен или възнамеряват да въведат подобен финансов механизъм на бели сертификати.

При търговията на бели сертификати търговците могат да търгуват с енергийни спестявания, което да насърчи и постигне трайно свиване на енергийното потребление и дългосрочно подобрение на цялостното състояние на енергийна ефективност в България, стана ясно от думите му. Найденов коментира, че големите потребители на енергия като ТЕЦ-овете са приемливи като притежатели на бели сертификати и могат да ги търгуват на борсата.

Проектът се реализира по ОП "Развитие на конкурентоспособността" и националния бюджет и е на стойност 5, 3 млн. лв. Срокът за изпълнение на всички дейности по него е до края на юни тази година. Резултатите от проекта са насочени към ангажиментите по Закона за енергийна ефективност за въвеждане на финансов механизъм за енергийна ефективност. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване