04/28/15 10:03
(http://pik.bg)

Георги Лозанов: Трябва да се прави разлика между сензация и информация с обществено значение

Георги Лозанов: Трябва да се прави разлика между сензация и информация с обществено значение

Трябва да се прави разлика между сензация и информация с обществено значение при отразяването на събития."" Това коментира председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов, по повод медийното отразяване на случая с пребитото бебе в столична болница, предаде агенция "Фокус".

„Освен търсенето на рейтинг, разбира се, има закон, има и правила, а пък има и човещина. Журналистът в един момент влиза в човешки отношения с участниците около себе си. Журналистиката е хуманна професия, създадена да помага на хората, информирайки ги. Трябва да ги информираш така, че максимално да ги щадиш”, обясни доц. Лозанов.

По думите му информацията не трябва да се превръща в репресия върху аудиторията и близките. Председателят на СЕМ допълни, че има необходимост от по-голяма неприкосновеност при отразяването на такива събития. Според него трябва да се щадят чувствата на участниците, защото има риск за увеличаване на травмата.

„Има една граница и тя е когато в обществен интерес, да покажеш нещо, което е травматично като преживяване, тоест кога даваш обществено значима информация. Сензационно е, когато го показваш само защото буди някаква емоционална реакция и интерес в аудиторията“, уточни Лозанов.

По думите му едно събитие престава да бъде сензационно, когато е показано с цел да докажеш, че нещо е обществено важно. Доц. Георги Лозанов коментира още, че медиите трябва да казват преди всичко истината, но да се търси възможност да се обират негативните психологически ефекти.

Според него това трябва да е част от професионалното мислене. Доц. Георги Лозанов каза още, че Съветът за електронни медии ще проведе заседание, на което ще стане ясно дали има нарушения на закона при отразяването на случая. По думите му е много важно да се покаже истината, но да се щадят чувствата на участниците.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване