04/28/15 16:43
(http://pik.bg)

Граждани ще протестират "за" таксата за улично паркиране

Граждани ще протестират "за" таксата за улично паркиране

Граждани организират протест в сряда от 12.00 часа пред сградата на ЦИК, в близост до мястото, където ще заседават депутатите в транспортната комисия. Събитието е обявено във Фейсбук като "Протест "ЗА" таксата!".

Парламентарната комисия по транспорт ще разглежда преди второ четене в Народното събрание Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата. Ще бъдат обсъждани предложенията, вече минали на първо четене – подмяна на думата "такса" за улично паркиране с "цена" с ДДС в чл. 99, ал. 3 от закона, оправомощаване на общинските съвети да се разпореждат с условията за достъп на гражданите до улиците в платените зони вместо да имат гарантираните в досегашните норми равни права, както и глоба от 200 лв. за паркиране извън обозначените места върху паркове, градинки, детски площадки и тротоари. "Държавата до момента ни е гарантирала със закона възможност за изграждане на хармоничен обществен ред по организация на движението, но от 15 години насам никоя власт в София не го е приложила, а е поддържала проблемите с паркирането, за да се върти "на тъмно" в търговското дружество "Център за градска мобилност" значителния паричен оборот от зоните и нарушенията в тях. Сега, само за да бъде легитимирана и продължена в този й вид дейността на фирмата, се предлагат изменения в ЗДвП.

Проблемът е в това, че един изконно административен режим за регулация на обществени отношения ще бъде преобразуван в търговски. Сами разбирате, че уличното паркиране е право на всеки и не превръща улицата в платен паркинг. Затова и зоните са предвидени като административен инструмент за регулиране на движението, а не като обект за стопанска дейност. Изправени сме пред опасен прецедент и каним всеки гражданин, който си дава сметка за тежките последствия от случващото се, да сподели протеста ни", коментират организаторите от Софийски обществен съвет. Гражданите остро реагираха още при внасяне на предложенията за промени в ЗДвП от Вили Лилков ДСБ – РБ и Станислав Иванов и още девет народни представители от ГЕРБ, но законопроектът бе приет на първо четене. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване