04/28/15 05:53
(http://www.klassa.bg/)

Да закрием армията, щом държавата няма пари за нея

 КАКЪВ е смисълът да поддържаме 30-хилядна войска, след като държавата няма пари за нея?!

Стигам до този извод след 25-годишни перипетии, в които всяка власт заявяваше, че ще резне от армията, но пък ще увеличи нейните способности за сметка на по-модерно въоръжение. Рязането се усещаше най-вече от хилядите съкратени офицери и сержанти и техните семейства. Нови бойни способности обаче не се забелязваха въпреки похарчените пари за хеликоптери и самолети. Правителствата на царя и на тройната коалиция наистина заделиха солидни средства за войската, които обаче бяха похарчени на парче, без ясна визия за бъдещето.

За да се стигне до днешната ситуация, която по нищо не се различава от Виденовата зима, когато родители носеха храна на гладуващите си синове в казармата, а офицери пушиха протестно под прозорците на президента.

Днес новите кугари и спартани вече са ветерани, да не говорим за купените на старо белгийски фрегати, които все още нямат съвременно въоръжение. Бойните пилоти с всеки изминал ден оредяват главно заради невъзможността да летят редовно. Няма керосин, няма и изправни машини. Започнатата в карловската бригада комуникационна системи ПИКИС още не е завършена, макар да тръгна по Костово време, а съветските танкове, бронетранспортьори и артилерийски системи или са пратени за скрап, или са потънали в ръжда.

На този фон генералитетът така и не може да надскочи боя си и да приложи натовския опит поне в развитието на Специалните сили. За тях НАТО обяви готовност да плати за пълното им оборудване, но след като бъде формирано отделно командване, което ще е гаранция, че парите няма да се пръснат из Сухопътните войски.

С две думи - кашата във войската е пълна, светлинка не се вижда отникъде. И не става дума само за това, че премиерът не дава пари за изтребители. Армията плаче за съвсем елементарни неща като акумулатори и автомобилни гуми. А в Граф Игнатиево понякога чакат един МиГ-21 да кацне, за да му вземат гумите за колесника и да излети друга машина.

За какви многоцелеви изтребители може да става дума, когато от септември няма да има пари за заплати?! Това са онези 77 млн. лв., които премиерът и финансовият министър резнаха от бюджета на отбраната. В същото време военният министър Николай Ненчев не спира да нарежда, че чака някаква актуализация на бюджета, дори свали мизата до едни 30 млн. лв., но и това не се задава на хоризонта.

Странно защо и този министър обаче като че ли не вижда на какво буре със злато стои. Думата ми е за огромната собственост на МО от имоти, които отдавна се продават, но на час по лъжичка.

Само един пример - в идеалния център на София, до градинката на “Кристал” от години пустее бивш ведомствен стол на МО на 2 етажа. Добре, не е нужен, но защо не се продаде или поне да се даде под наем?!

На 4-и километър - в щаба на бившата Първа армия, буренясват златни терени. Същото е и в района на Военната академия откъм ул. “Черковна”, където поне 5-6 сгради от десетина години се саморазрушават.

Разбираемо е защо приоритет за премиера е МВР, а не армията, въпреки че любимата му песен е за армейски батальон. Но е безкрайно несериозно на един кантар да се слагат войската, образованието и здравеопазването. Или да се твърди, че отникъде нищо не ни заплашва, НАТО ще ни защити. Това са коренно различни неща.

Принципът “На всички по-малко”, който прилага и този кабинет, няма да доведе до нищо добро. Така нито просветата и здравеопазването ще са като хората, нито войската ще вдъхва някаква сигурност.

Като сме го ударили на икономии, да вземем да закрием армията и да спестим 1 млрд. лв. на хазната. Военният министър май вече е поел натам, след като е оставил началника на отбраната без екип.

Да запазим гвардейската част да посреща и изпраща скъпи гости от странство. Кугарите и спартаните да се прехвърлят на министерството на транспорта за полети на властта или за спасителни действия при наводнения и пожари. Небето ще ни пазят изтребители на НАТО, което по думите на министър Ненчев щяло да ни струва 5 млн. годишно. Гранична полиция да прибере фрегатите, които и без това стават само за патрулиране, а не за бой. От кумова срама може да съхраним поне бригадата “Специални сили” в случай на второ Сарафово.

Голямата сграда на МО срещу “Пирогов” обаче категорично да се даде на съдебната власт, която още се задъхва от недостиг на полезна площ. ВМА да се преструктурира - и без това бюджетът ѝ е 60 млн. лв., а дълговете - над 100. Галеното дете на военния министър - търговското дружество “Снабдяване и търговия”, пък да разпродаде всичко останало. И накрая, дето се вика - последният да затвори вратата.

Правителството да въведе със закон 3 месеца казарма за всички, която ще се изпълнява в университетите. Да раздаде на годните за служба по една пушка, която по примера на Швейцария ще си държат вкъщи. Свирне ли тръбата - кой с униформа, кой по анцуг да влиза в строя.

Да не дава бог обаче да се наложи един ден да наливаме повече пари за отбрана, но да е безнадеждно късно, както се случи с Украйна например.

...А докато ние умуваме колко още да отрежем от войската, Чехия, която отвсякъде е заобиколена от приятели, реши до 2025 г. да удвои числения състав на своята армия?! Полша пък обяви намерението си да купи ракети “Пейтриът” за 5 млрд. долара и 50 хеликоптера от най-новия модел “Кугар” - “Каракал”. За справка нашата голяма гордост - кугарите, са едва 15.

 

ЛИЧНИ

Да закрием

армията, щом

държавата няма

пари за нея

 

 

Оставяме само

гвардията за почетен

караул, а сградите на

МО харизваме на съда

ЛЮБОМИР ДЕНОВ

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване