04/28/15 05:10
(http://www.klassa.bg/)

Договорът на Костов с КТБ подменен

 Това разкри вчера агенция ПИК, позовавайки се на финансови експерти, приближени до бившата квестура на фалираната банка. Според тях контрактът, който Иван Костов имал за депозит, е бил сключен при преференциални условия и е предвиждал „особено висока лихва, договорена лично с Цветан Василев”. След поставянето на трезора под спецнадзор и последвалото отнемане на лиценза му обаче бе обявено, че, както е предвидено в закона, няма да се изплащат гарантираните депозити на хора, които са имали договори за преференциални лихви. Така за да вземе гарантираните по нормативната уредба на страната 196 000 лева, Командира използвал помощта на квестор и контрактът му бил преобразуван в обикновен, обявиха от ПИК. С въпросната фалшификация реално е бил източен Фондът за гарантиране на влоговете – т.е. са ужилени държавата и данъкоплатците.

 

Разкритието, че Костов е бил преференциален клиент на КТБ, всъщност не е изненадващо предвид топлите взаимоотношения между семейството на Командира и забегналия зад граница банкер Цветан Василев. Те лъснаха миналото лято, когато бившият премиер влезе в ролята на адвокат на Василев, а междувременно стана ясно, че фирма на Мина - щерката на Командира, е имала договор за консултантски услуги за десетки хиляди на месец с дружество, свързано с банкера.

 

Пак вчера сръбските в. „Блиц“ и „Вечерне новости“ обявиха, че е постигната договорка, въз основа на която тамошното правителство реално покрива борчовете на завода за стъкло на Цветан Василев в Парачин към „Сърбия газ”. Решението, спасяващо стъкларната от затваряне, идва в момент, в който делото за екстрадирането от Белград у нас на пишман финансиста все още цикли между двете съдебни инстанции – Висшия съд и Апелативния съд. Независимо какво решат те обаче последната дума за екстрадицията е именно на член на правителството – в случая на правосъдния министър. Според описаната в сръбските медии информация договорката, постигната между завода в Парачин, „Сърбия газ” и кабинета в Белград, предвижда правителството на комшиите да прехвърли на консорциума - собственик на стъкларната „Глас индъстри”, акции за 3 млн. евро. С този ход според генералния директор на Сръбската фабрика за стъкло Борислав Вукович и председателя на Независимия синдикат Боривое Йевтич щяло да се помогне да бъдат покрити задълженията от 2 млн. евро на фабриката към „Сърбия газ”, заради които газовото дружество заплаши да врътне кранчето на завода. От кабинета са обяснили, че въпросните 3 млн. евро били вложени от Василев през 2012 г. в стъкларната, но досега  акциите не са били прехвърлени, защото се е чакал доклад на тамошната Агенция по приватизацията за доказване на вложенията. Звеното обещава положителен доклад за фабриката, което, заедно с прехвърлянето на държавните акции, ще развърже ръцете на собственика да разполага с предприятието както намери за добре, пишат още сръбските медии.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване