04/28/15 04:49
(http://www.klassa.bg/)

ЕК слага лимит от 90 найлонови торбички на човек

 Евродепутатите днес ще гласуват решение, с което ще призоват държавите в ЕС да намалят използването на най-често срещаните и най-замърсяващи найлонови торбички. Страните-членки ще могат да изберат между две възможности - или да се постараят средната годишна употреба на тези пликове да не превишава 90 тънки найлонови торбички за всеки гражданин до 2019 г. и съответно 40 броя през 2025 г., или да направят необходимото до 2018 г. тези торбички да не се предлагат безплатно. Според статистиката през 2010 г. всеки гражданин на ЕС е използвал около 198 найлонови торбички, като близо 90% от тях са били тънки. Ако не се предприемат мерки, възможно е потреблението на такива опаковки да продължи да нараства. Разчетите показват, че над 8 милиарда найлонови торби са се превърнали в отпадъци в ЕС през 2010 г.

 

Вчера Европейската комисия бе призована да започне незабавно работа по новата стратегия на ЕС за алкохола до 2022 г., за да помогне на правителствата в борбата с вредите от спиртните напитки.  Отчита се, че злоупотребата с алкохол причинява 3,3 млн. случая на преждевременна смърт в света всяка година.

 

Във възрастовата група от 20 до 39 г. приблизително всеки четвърти смъртен случай е свързан с употребата на алкохол - злополуки, прояви на насилие или чернодробни заболявания.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване