04/28/15 04:50
(http://www.klassa.bg/)

Засичат топломерите след Гергьовден

 Масовото засичане на топломерите в София ще тръгне след Гергьовден, за да са се прибрали хората от поредната дълга ваканция, която може да се получи между 1 и 6 май. Повсеместните отчети започват, след като от вчера най-голямата топлофикация - столичната започна спирането на парното. Този процес ще продължи около три дни, или до сряда. За останалите градове, като Пловдив, в които отоплителният сезон приключи по-рано, засичането на топлинните разпределители вече върви.
Топлинните счетоводители в София вече са започнали да обхождат сградите, които са избрали ежемесечен отчет, казаха от по-големите дружества. За останалите – те разлепят графиците с датите за посещение. Най-добре са тези, които са сменили всичките си уреди с такива с дистанционно отчитане, включително водомерите. След този отчет
за тях сезонът ще е приключил реално
и няма да тръпнат каква сума ще получат на финала за доплащане.
Графиците за отчет на повечето сгради ще бъдат разлепени на вратата на всеки вход. Фирмите за дялово разпределение трябва да посочат две дати за отчет, като едната от тях задължително е в извънработно време. В случая е много важно да се знае, че и на двете дати посещението е безплатно, то вече е включено в цената за отчета, която всеки абонат плаща след изготвянето на изравнителната сметка. В случай, че по някаква причина изтървете и двете дати, за посещение на трета такава, трябва да се плати на топлинния счетоводител, като сумата може да стигне и 25 лв.
След това трябва да следите много внимателно кога ще дойде изравнителната ви фактура. Изравнителните фактури трябва да бъдат представени на домоуправителя или на човека от блока, който е избран да си контактува със счетоводителя. Някои фирми ги разлепят на табла във входа.
Отчетната кампания в София приключва на 31 май
Първите изравнителни сметки трябва да бъдат получени до 5 юли.
След това имате право в 30 дневен срок да обжалвате изравнителната фактура или да поискате допълнителен отчет.
На практика там работят с реални сметки
Каква точно ще е ситуацията с изравнителните сметки за сега е трудно да се каже.
Обичайно половината абонати имат да доплащат, а на другата половина им връщат пари. Тази зима обаче за първи път действа новият начин за прогнозните сметки. Те вече се смятат не на прогнозен дял, а на база миналогодишното потребление.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване