04/28/15 05:06
(http://www.klassa.bg/)

Имане за 1,2 млн. лв. на Христо Бисеров под запор

 Имущество за над 1,26 млн. лв., собственост на бившия зам.-председател на Народното събрание и на ДПС Христо Бисеров, бе запорирано с решение на Софийския градски съд.

 

Решението на магистратите е взето след искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, които са поискали запор на имущество на Бисеров и на доведения му син Ивайло Главинков. Проверката на КОНПИ започна, след като през ноември 2013 г. срещу тях е образувано досъдебно производство за

 

данъчни престъпления

 

и пране на пари. В хода на проверката е поискана информация от 7 европейски държави, включително Македония и Швейцария.

 

В началото на месеца прокуратурата съобщи, че срещу Бисеров вече е внесен обвинителен акт, но не за пране на пари, а за неплатени данъци в особено големи размери - близо 26 000 лева. Освен това бившият зам.-шеф на НС ще отговаря пред Темида за нарушаване на Валутния закон с недекларирани сделки с валутни ценности и за това, че не е декларирал пред Сметната палата пари по сметки в Швейцария. От прокуратурата не уточниха дали и срещу Главинков има внесен обвинителен акт

 

Запорираното имущество на Христо Бисеров е на обща стойност 1 262 483 лв. То включва недвижим имот в София, лек автомобил, 9 банкови сметки. В иска се претендират и сумите, които съпругата му Мария Бисерова е дала назаем на сина си Главинков. В иска на комисията влизат и суми от прехвърлянето на акции от търговски дружества от Бисерова, суми от продажба на автомобил и сумите, които двамата съпрузи са внесли по две сметки и лихвите по тях.

 

Запорираното имущество на Ивайло Главинков е на обща стойност 293 400 лв. То включва апартамент в София, вилна сграда в землището на гр. Долна баня, дялове в 5 търговски дружества, както и 9 банкови сметки. В иска се претендира още левовата равностойност на

 

акции, дялове, суми

 

от продажбата на дялове и имущество. Инспекторите са поискали и запор на средства, които Главинков е внесъл за дейността на две търговски дружества, и касовата наличност в едно дружество. Искат се и пари, които Ивайло Главинков е давал назаем на физически и юридически лица, както и средства, които връщал по заеми от физически и юридически лица.

 

КОНПИ претендира от Бисеров и Главинков сумите, които бившият зам.-председател на НС е превел от швейцарските си сметки на македонската сметка на Главинков в размер на 314 529 долара и 117 192 евро.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване