04/28/15 04:33
(http://www.klassa.bg/)

Космически апарат беше взет погрешка за нов естествен сателит на Земята

 В продължение на 13 часа Земята имаше нова луна, или поне така се смяташе. Сега астрономите са установили, че подобното на малък астероид тяло, обикалящо около планетата, всъщност е телескопът на Европейската космическа агенция (ЕКА) Gaia, пише New Scientist.
Центърът за малки планети на Международния астрономически съюз в Кеймбридж, щата Масачузетс, поддържа база данни за всички малки космически скали в небето и публикува нови наблюдения от целия свят. Сутринта в понеделник ученият Гарет Уилямс от Центъра публикува описание на 2015 НР116 - астероид с широчина един метър, засечен в геоцентрична орбита от телескоп в Хавай миналата седмица.
Анализът на орбитата, извършен от Уилямс предполага, че обектът ще остане в системата Земя-Луна между октомври 2014 и март 2019 година, което го прави временна луна на планетата ни. Това не е прецедент – симулации показват, че стотици малки луни може да са обикаляли около Земята. Една такава луна, наречена 2006 RH120, е забелязана в орбита, преди да се отдалечи година по-късно.
Оказва се обаче, че „новата луна“ в действителност е Gaia – телекопът на ЕКА, който в момента заснема и картографира милиони звезди в Млечния път. Само 13 часа след обявяването на откритието на новия спътник, Центърът за малки планети публикува опровержение. „Такива неща съществуват, но това не е едно от тях“, казва Уилямс.
Това не е първият подобен случай. През 2007 година Центърът за малки планети издаде предупреждение за обект, който ще премине съвсем близо до Земята. По-късно стана ясно, че това е сондата Rosetta на ЕКА, която е преминавала покрай планетата, набирайки скорост, за да се срещне с кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване