04/28/15 05:15
(http://www.klassa.bg/)

Повече пари за отбрана от догодина

 Повече пари за отбрана тази година няма да има. Средствата ще започнат да набъбват едва от 2016 година, докато не стигнат заложения за всички страни в НАТО стандарт от 2% от БВП през следващите 10 години. За това си стиснаха ръцете вчера държавният и политическият елит на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) в президентството, посветено на проблемите пред въоръжените ни сили.

 

В момента бюджетът за отбрана е малко над 950 млн. лв., или около 1,1% от БВП, поради което военният министър Николай Ненчев и президентът Росен Плевнелиев непрекъснато зоват за актуализация на средствата още тази година. По време на разговорите на „Дондуков” 2 обаче бил постигнат консенсус, че

 

поради многото извънредни разходи

 

през 2015 година това може да стане едва от догодина. Зад решението застанаха премиерът Бойко Борисов, президентът, министри, шефове на служби, председателят на НС Цецка Цачева и всички парламентарни групи без БСП и „Атака”. Соцлидерът Михаил Миков напуснал демонстративно заседанието точно когато се разписвало крайното решение, а Волен Сидеров бойкотира съвета и изобщо не пристигна на „Дондуков” 2. В документа, изготвен на КСНС, е разписана и препоръка към МС да внесе в НС „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България”, на основата на която да се подготви и цялостен нов план за сектора. Освен това общото решение на държавниците предвижда бъдещите инвестиции в отбраната да отговарят плътно на стандартите на НАТО, вместо да се купува морално остаряла и излязла от употреба военна техника.

 

„2015 година ще бъде нулева, защото няма финансова възможност за увеличаване на разходите за отбрана. Ясно и точно съм го казал и на всички партньори - първо пенсиите, инфраструктурата и образованието”, посочи премиерът на излизане от президентството по-важните сектори, заради които няма да останат повече пари за инвестиции в армията. Той попита от коя от тези приоритетни сфери да отреже средства, за да ги прехвърли към МО. В същото време Борисов се обърна към военните и се зарече държавата да направи всичко необходимо, за да имат те

 

достойни условия на труд

 

„Ние не сме виновни, че години наред са купувани фрегати без никакво въоръжение, все едно са купували риболовни траулери. Вземани са безумни неща, вертолети без въоръжение, кугъри, пантери - най-скъпите вертолети в света, без един пистолет вътре в тях”, възмути се Борисов на инвестициите на предишните правителства, заради които сега нямало пари за модернизация. По думите му хеликоптерите дори нямали необходимото оборудване за спасяване на хора, което станало ясно при акциите при бедствията у нас. „Така че тази година толкоз. Никой не ги караше да събарят и КТБ и да даваме сега 3,5 млрд. лв.”, подчерта Борисов огромните извънредни разходи за хазната и покрай фалита на трезора.

 

Премиерът поясни, че очакванията са през 2016 година държавните финанси да се стабилизират, което да позволи заделянето на допълнителни средства за инвестиции и реформа в отбраната. Постъпленията щели да дойдат по линия на НАП и митниците и благодарение на мерките в борбата с корупцията и контрабандата. Борисов не се ангажира с конкретна сума, която ще се вложи допълнително в армията от догодина. Той обаче препоръча на МО само да набави повече средства, като

 

реализира по-ефективно активите си

 

„Има толкова имоти с отпаднала необходимост - да си ги продаде, да си направи търгове и парите, които идват, ще бъдат заделяни за преоборудване на армията”, обясни премиерът.

 

Веднага след заседанието на КСНС домакинът Росен Плевнелиев се обърна с благодарствени думи към политиците за постигнатия консенсус в този „труден период с рекорден на брой външни и вътрешни кризи”. Той предупреди обаче, че ако България не усъвършенства своите отбранителни способности, това ще се отрази на сигурността и на НАТО.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване