04/28/15 04:56
(http://www.klassa.bg/)

ПОГВАТ ТУНЕЯДЦИТЕ В РУСИЯ

 В Русия планират да възродят познатото от съветско време преследване на тунеядството, информира вчера в. „Известия”. Инициативата е на градския парламент на Санкт Петербург, чиито депутати са изготвили специален проект за федерален закон. Според проектодокумента гражданите, които в течение на шест месеца отказват трудоустрояване при наличието на подходяща работа, ще бъдат осъждани. Те ще полагат общественополезен труд в течение на една година, допълва изданието.

 

За да може да се търси наказателна отговорност, се предлага в конституцията на Русия да са запише, че трудът е не само право, но и

 

задължение на всеки гражданин

 

обясняват вносителите на документа.  Няма да бъдат смятани за тунеядци гражданите до 18 години, инвалидите, родителите на деца инвалиди, жените с деца до 14-годишна възраст и  други уязвими категории граждани, пише още вестникът.

 

В Русия в момента има над 15 млн. души, които не работят

 

и държавата не получава от тях данъци, обясни членът на социалната комисия на Думата Валерий Трапезников, цитиран от ТАСС.

 

Първият зам.-председател на парламентарната комисия труда Михаил Тарасенко пък се обяви против идеята за криминализиране на тунеядството. “Тази инициатива ми изглежда не толкова спорна, колкото безспорно излишна”, мотивира се депутатът.

 

Преди време с подобна идея излязоха и беларуските власти, които искат да обложат с данък тунеядците и така да попълнят държавната хазна. Според проекта безделниците ще плащат годишен налог в размер от 2,6 милиона беларуски рубли или около 280 долара. „Определена е категорията граждани, които могат да бъдат отнесени към тунеядците. Ще бъде взето решение, съгласно което те ще взимат участие

 

във формирането на бюджета”, заяви шефката на главното управление за финансиране на социалната сфера и науката на Министерството на финансите на Беларус Светлана Кретова. Тя допълни, че въпросната категория граждани трябва да си плати онова, което вече е употребила, в частност става дума за безплатното образование и медицинско обслужване.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване