04/28/15 05:19
(http://www.klassa.bg/)

Само 2 самолета пазят небето ни от юни

 При липсата на подписан договор за ремонт на изтребителите ни през май, най-късно до юни родните ВВС може да останат с едва 2 самолета, а още преди септември да нямат нито една изправна машина.

 

„Това е най-лошият вариант, надявам се да не се стигне до него и да се вземат мерки за ремонт и поддръжка на самолетите”, заяви пред bTV ген. Иван Лалов.

 

В момента българските ВВС участват с руските си изтребители МиГ-29 и щурмоваци Су-25 в съвместното учение със САЩ „Тракийски орел” заедно с американски F-15. За да спасят малкото останали изправни самолети, техниците в Граф Игнатиево работят денонощно, като свалят части от едни самолети и ги слагат на други. „Всеки самолет с отказ трябва в рамките на работния ден да бъде отремонтиран, за да застъпи следващата смяна и продължи да лети или ако е от дежурните, да продължи да носи бойно дежурство”, обясни майор Станислав Драгиев.

 

Придобиването на нов модел многоцелеви самолет е начело на списъка на МО с 9 ключови проекта за модернизация на армията.

 

„Изтребителите - когато имаме пари. Тогава ще ги купим, след 1, 2, 3 години”, коментира премиерът Бойко Борисов след вчерашното заседание на КСНС при президента за състоянието на въоръжените ни сили и перспективите за тяхната модернизация. Така той даде да се разбере, че и в следващите месеци България ще продължи да разчита на руските машини въпреки проблемите със скъпата им поддръжка и тяхната несъвместимост със самолетите на останалите натовски държави.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване