04/28/15 08:43
(http://www.dnevnik.bg/)

Спестяванията на домакинствата нарастват по-бавно, кредитирането остава замръзнало


Депозитите на домакинствата в банките продължават да растат и през март, но с по-бавно темпо, сочат данните на БНБ. Кредитирането остава замръзнало, а проблемните заеми леко спадат.

Към края на март депозитите в банките общо достигат 58.93 млрд. лв. (70.6% от БВП), което е с 2.1% повече спрямо година по-рано. Темпът на нарастване се забавя леко спрямо отчетените през февруари 2.5%, въпреки осезаемия спад на лихвите по депозираните пари, съобщава "Капитал daily".

Изданието припомня, че след отнемането на лиценза на КТБ в началото на ноември и изключването на банката от статистиката се видя спад в депозитите с над 5.38 млрд. лв. В следващите месеци обаче  постепенно месечните изменения се връщат в наблюдаваните преди сътресенията около финансовата институция граници.

Така през февруари и март статистиката отчита доста по-умерени темпове на увеличение на депозитите на домакинствата – съответно с 226 млн. лв. и със 194.3 млн. лв., като достигат 40.41 млрд. лв. За сравнение, в периода януари - май 2014 г. (преди събитията около КТБ) средните месечни ръстове бяха с по 272 млн. лв.

Ниският апетит за инвестиции и за потребление на бизнеса и на домакинствата намира отражение и в данните за кредитирането през последния месец, което се свива с 8.9% до 50.2 млрд. лв. (60.1% от БВП) на годишна база. От БНБ уточняват, че този спад е повлиян и от изваждането на КТБ от статистиката. Без данните за КТБ обемът на кредитирането нараства, но с минималните 0.2%.

В сравнение с февруари отпуснатите заеми както на бизнеса, така и на домакинствата растат символично. При потребителските заеми нарастването е с 1.45% до 7.3 млрд. лв., но обемът им остава с 2.07% по-нисък спрямо март 2014 г. При жилищните кредити за домакинствата свиването е и на месечна (с 0.02%), и на годишна (с 2.13%) база до 8.7 млрд. лв.

Данните за лошите и преструктурирани кредити показват минимални ръстове на месечна база при проблемните фирмени (0.004%) и потребителски (0.3%) заеми на фона на свиване с 0.5% при ипотечното финансиране. В сравнение с година по-рано и в трите сегмента обемът на кредитите, които са необслужвани (над 90 дни), определени като загуба (над 180 дни) и преструктурирани, намалява с между 3 и 4.5%.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване