05/06/15 08:17
(http://www.klassa.bg/)

EK повиши прогнозата си за растежа на България до 1%

 Европейската комисия повиши оценката си за икономическия растеж на България до 1 на сто през 2015 година. Това сочат публикуваните вчера пролетни икономически прогнози. В зимните прогнози, които Брюксел оповести през февруари, се очакваше тази година българската икономика да нарасне с 0,8 на сто. Това е и процентът, заложен в бюджета за 2015 г.

 

За догодина очакваният процент на нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) е 1,3 на сто. ЕК ревизира в посока нагоре и очакванията си за растежа за миналата година – от 1,4 на сто до 1,7%. Тази ревизия се дължи основно на публичните инвестиции и на известно възстановяване на частното потребление след сериозния му спад през 2013 г., посочват от комисията.

 

Очакваното забавяне на растежа на държавните инвестиции и

 

оставащите слаби частни инвестиции

 

вероятно ще се отразят неблагоприятно върху перспективите за растеж, обобщава ЕК в частта от прогнозите си, посветени на България.

 

Очакванията са, че инфлацията ще остане отрицателна за дълъг период през 2015 година, а в края на годината ще мине на положителна територия. ЕК очаква годишна инфлация в страната от минус 0,5 на сто тази година и 1% идната година. България отчете най-големия спад на цените в ЕС през 2014 година (минус 1,6 на сто) заради комбинация от вътрешни и външни фактори, които оказваха натиск върху цените от средата на 2013 година, отбелязва ЕК.

 

Възстановяването на трудовия пазар остава бавно

 

като миналата година заетостта е нараснала с 0,4 на сто след същия спад предходната година. Растежът се дължи основно на увеличаването на броя на работните места в селското стопанство и търговията. Очакванията са, че тази година заетостта ще нарасне с 0,2 на сто, а догодина - с 0,3 процента. ЕК прогнозира, че равнището на безработица в България ще спадне от 11,4% миналата година до 10,4% тази година и 9,8 на сто догодина.

 

Институцията очаква забавяне на вътрешното търсене. След като се възползва от ниската инфлация и спада на цените към края на 2014 година, местното потребление се очаква да забави растежа си през 2015 година в съответствие с ниските заплати и растежа на заетостта, се посочва в документа.

 

Държавният дълг се очаква да е нараснал от 18,3 процента от БВП в края на 2013 година до 27,6 процента миналата година заради подкрепата за финансовия сектор и повишения бюджетен дефицит. За 2015 година прогнозата за дълга е той да скочи до 29,8 процента от БВП, а за догодина се очаква показателят да достигне 31,2 процента, според ЕК.

 

През април Министерството на финансите (МФ) ревизира в посока нагоре прогнозата си за икономическия растеж през 2015 г. и вече очаква ръст от 1,4% при първоначалните 0,8%.

 

За 2016 г. министерството очаква ускоряване на растежа до 1,7%, за 2017 г. – до 2,3%, а за 2018 г. – забавяне на ръста до 2,1%. Според МФ в следващите две години основен принос ще имат частното потребление и инвестициите заради подобряването на бизнес климата в страната и повишаване на кредитната активност.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване