05/06/15 08:45
(http://www.klassa.bg/)

Астрономи са измерили разстоянието до най-далечната позната галактика

 Екип от астрономи обяви, че е измерил разстоянието до една от най-далечните и съответно най-млади открити досега галактики, пише The New York Times. Тя се намира отвъд северното съзвездие Воловар и е една от най-масивните и ярки галактики в младата Вселена. Обозначената като EGS-zs8-1 галактика се е формирала преди 13 милиарда години – само 670 милиона години след Големия взрив. Площта й вече е една шеста от Млечния път, който е на 10 милиарда години, като при това тя става все по-голяма и формира звезди 80 пъти по-бързо, отколкото Млечният път в момента. Откритието е публикувано в Astrophysical Journal от Пасчал Йош от Университета Йейл и колегите му. 
Според закона за разширяващата се Вселена, колкото по-далече е една галактика, толкова по-бързо се отдалечава от нас, като това се измерва чрез „червеното отместване“ - отместването на светлината към червения край на спектъра. Ефектът би могъл да се оприличи на заглъхването на сирената на линейка, която се отдалечава. През последните няколко години със създаването на инструменти като космическия телескоп Hubble астрономите откриват все по-отдалечени галактики. 
Новото откритие е плод на изследване на далечни галактики, в което са използвани космическите телескопи Hubble и Spitzer. Червеното отместване е прецизно измерено с мощния спектограф Misfire, намиращ се в единия от двойката 10-метрови телекскопи на склона на угасналия вулкан Мауна Кеа в Хавай. Това е едно от най-големите червени отмествания, засичани по този начин, казва Гарт Илингуорт от Калифорнийския университет в Санта Круз, който е един от астрономите, участвали в проучването. 
Знаейки на какво разстояние от Земята се намира галактиката, астрономите са в състояние да изчислят други нейни характеристики – например, какви звезди са се формирали и с каква скорост. Как е било възможно галактиките да се образуват и разрастнат толкова бързо след възникването на Вселената e мистерия, чийто отговор ще търсят следващото поколение инструменти като космическия телескоп James Webb и 30-метровия телескоп, исполинът, който предстои да бъде изграден на Мауна Кеа. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване