05/06/15 14:19
(http://pik.bg)

Бъчварова: Залцбургският форум е възможност за силен глас пред ЕС

Бъчварова: Залцбургският форум е възможност за силен глас пред ЕС

„Залцбургският форум е възможност да споделяме опит, да изготвяме общи позиции и да ги отстояваме заедно на ниво Европейски съюз“, подчерта вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на съвместната пресконференция на вътрешните министри на Австрия и България през втория ден от участието във форума. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

От 1 юли тази година България ще поеме от Австрия председателството на форума. До края на годината страната ни ще разработи и организира поредица от министерски и експертни срещи в областта на сигурността и правоприлагането. По време на официалното представяне на предстоящото българско председателство на Залцбургския форум, министър Бъчварова открои като приоритети противодействието на нелегалната миграция и каналджийството, укрепването на граничната сигурност, противодействието на теророизма и радикализацията, както и на киберпрестъпността, и засилването на сътрудничеството със Западните Балкани и Молдова. В рамките на българското председателство ще стартира и „кибер-диалогът в Централна и Източна Европа“.

Всички държави-членки се обединиха около необходимостта за подобряване на ефективността и сигурността на информационните системи, както на правоприлагащите служби, така и на държавните администрации като цяло. По време на разговорите им, вицепремиерът и вътрешен министър на Люксембург Етиен Шнайдер увери българския вицепремиер Бъчварова в подкрепата на Люксембург за присъединяването на България към Шенген. Люксембург предстои да поеме председателството на ЕС от 1 юли тази година. Шнайдер очерта темата, като един от приоритетите в програмата им и че ще се търсят лостовете то да се случи в рамките на тяхното председателство.

Още в първия ден участниците във форума, който се проведе на 04 -05 май в Санкт Пьолтен, Австрия, единодушно подкрепиха присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Вътрешните министри на Австрия и Словакия изрично подчертаха, че няма причина за забавяне на финалното решение за България и Румъния. Еврокомисарят Йоханес Хан също участва и изрази своята подкрепа, като подчерта, че отлагането трябва да приключи.

"Ние смятаме, че е абсолютно необходимо тяхното приемане". По време на форума България, Австрия, Унгария и Хърватия подписаха многостранно споразумение за подобряване изпълнението на санкции при нарушения на правилата за движение по пътищата. Споразумението „АТИА“ ще надгради настоящите мерки за съблюдаване безопасността на пътя в четирите държави, както и за прилагането на финансови санкции независимо в коя от четирите държави-членки на ЕС се извърши правонарушението. Участници във форума бяха още директорът на Европол Роб Уейнрайт и генералният-секретар на Интерпол Юрген Щок. Те подчертаха значението на бързия и ефективен обмен на информация между страните и двете агенции. Справянето с каналджийството на мигранти бе откроено като ключов приоритет за всичките държави-членки на форума.

„Докато виждат шанс за спасение чрез каналджийството, ще използват тази мафия“, каза вътрешният министър на Австрия Йохана Микъл-Лайтнер. Четири пъти се е увеличил броят на преминалите през европейските граници мигранти, търсещи убежище. Докато през 2014 година общият брой е бил 660 хиляди, тази година са отчетени нива от по 70 хиляди на месец, поясни Роберт Висер, директор на Европейската служба за подпомагане в областта на убежището.

През настоящата година се наблюдава и значително покачване на притока на нелегални мигранти от Косово, като 33% (или една трета) от всички кандидатури за убежище в ЕС през март са били от Западните Балкани. България, която е една от чувствителните външни граници на ЕС, подкрепи засилването на капацитета на европейската агенция за граничен контрол „Фронтекс“, както и задълбочаването на сътрудничеството с Европол и Интерпол за справяне с нелегалната миграция и каналджийството и при борбата с организираните криминални мрежи и тероризма. През втория ден на форума участие взеха и представители на Западните Балкани - от Албания, Македония, Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора, както и от Молдова. Западните Балкани са транзитна зона за нелегалните мигранти и са изправени пред трудности със справянето с увеличаващия се брой нелегални мигранти.

Залцбургският форум е инициатива за сътрудничество в областта на сигурността между група държави-членки на ЕС, на ниво министри и експерти. Понастоящем в него участват девет централно и източноевропейски държави – Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения. По подобие на Съвета на ЕС, Залцбургският форум се председателства от държавите-членки на ротационен принцип.

България ще поеме председателството от 1 юли тази година, на база на 18-месечна програма, изработена съвместно от България и следващите две председателства през 2016 година – Чехия и Хърватия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване