05/06/15 19:52
(http://www.klassa.bg/)

Големите китове имат еластични нерви

 Учени от Канада са открили една от тайните зад огромните глътки на най-големите китове в света и тя е, че нервите в челюстта им са еластични, пише BBC News. Ивичестите китове, към които принадлежат гърбатият и синият кит, се хранят, поглъщайки огромни количества храна и вода - понякога по-големи от самите тях. Изследователите неволно са разпънали дебела жила в челюстта на гърбат кит и така са направили откритието си. Повечето нерви са деликатни и нееластични, а това е първият по рода си нерв, открит в тялото на гръбначни животни. 
Канадският изследователски екип е пътувал до Исландия, за да проучи начина на хранене на някои видове китове. За целта учените са работили съвместно с комерсиални китоловци. “Вероятно това е единственото място в света, където могат да се проведат подобни изследвания, тъй като тези животни са толкова огромни, че дори пробиването на кожата им не е възможно без тежка машинария”, казва проф. Уейн Фогл от Университета на Британска Колумбия. “Когато работиш с 20-метров кит е важно да разполагаш с необходимото оборудване”, изтъква ученият и добавя, че „ако сърце на кит падне върху теб, може да те убие”. 
Проф. Фогл заедно с колегата си Робърт Шадуик са се натъкнали на дълги бели жили на дъното на устата на кита. Оказало се е, че жилите могат да се разтегнат, достигайки два пъти дължината си и да се върнат към първоначалния си размер. Разрезът им е показал, че вътре няма кръвоносен съд, а малка жълтеникава сърцевина. “Разбрахме, че това е нерв и той беше различен от всичко, което сме виждали досега”, отбелязва проф. Фогл. 
Еластичността е непривично качество за нерв. Нервите са проводниците на мозъка за доставяне на съобщения в тялото и в повечето случаи, ако някой от тях бъде разтегнат, се смята, че увреден. Разглеждайки под микроскоп нерва на кита, учените са установили, че нишките му са плътно преплетени в центъра и се разтварят при разтягане. Дебелият бял външен слой пък е изграден от здрави, еластични нишки от еластин - протеин, какъвто има и в човешката кожа и кръвоносни съдове. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване