05/06/15 08:50
(http://www.klassa.bg/)

Експерти се съмняват, че „Ислямска държава“ действително е ръководила атаката в Тексас

 „Ислямска държава“ пое отговорността за нападението срещу изложба на карикатури на пророка Мохамед, но според експерти в борбата с тероризма, групировката и в миналото е заявявала участие в атаки, в които няма никаква операционна роля, предаде CTV. Това предполага, че двамата въоръжени мъже вероятно са изпълнили своя удар като „вълци-единаци“, преди да бъдат ликвидирани на мястото на атаката в предградие на Далас. Федералните власти идентифицират двамата като Елтън Симпсън и Надир Суфи, и двамата американци, живеещи във Финикс. Властите от известно време са наблюдавали дейността на Симпсън в социалните медии, но досега не е имало индикация за планирана атака. Според председателя на комисията за вътрешните работи в Сената Майкъл Маккоул, доказателствата не сочат, че атаката е била ръководена от „Ислямска държава“, а по-скоро е била „инспирирана от нея“. „Това е случай по учебник и именно от такива атаки се опасяваме най-много“, каза Маккоул. 
Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че американските власти предприемат мерки за противодействие на използването на социалните мрежи за радикализирането на лица в САЩ. 
Наскоро „Ислямска държава“ призова симпатизантите си в САЩ, Европа и Австралия, които не могат да пътуват до Сирия и Ирак, да водят джихад в страните, в които живеят. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване