05/06/15 09:05
(http://pik.bg)

Известни личности станаха почетни граждани на Русе за Гергьовден

Известни личности станаха почетни граждани на Русе за Гергьовден

Русе отбелязва два дни Празника на града – Гергьовден, който събира известни личности от няколко континента, родени в крайдунавския град. Началото на тържествата бе поставено с церемония по удостояване с почетно гражданство на хора с особени заслуги за града и концерт, а днес ще бъде кулминацията на празниците, предаде БГНЕС.

Преди връчването на отличията кметът на Русе Пламен Стоилов произнесе слово, след което председателят на Общинския съвет засл. проф. Васил Пенчев връчи знаците на почетното гражданство.

С тях бяха удостоени ректорът на Медицинската академия в София проф.д-р Ваньо Митев, създателят на певчески таланти Вили Икономов, основателят на тениса в Русе проф.Ангел Пенчев, диригентът Георги Димитров, а посмъртно званието бе присъдено на офицерски кандидат Валентин Донев, загинал в Ирак.

То бе връчено на майка му Йорданка. Американският учен от български произход проф. Самуел Рефетов също присъства на церемонията, въпреки че той получи званието още миналата година.

Той поздрави русенци от името на кмета на Чикаго и бе изключително развълнуван отново да бъде в родния си град. Церемонията бе съпътствана от празничен концерт, в който участваха пианистите от Националното училище по изкуствата Тереза Тодорова, Йоана Делимаркова и Николай Димитров, китарен оркестър към училището, поп трио, балетът при Русенска опера, състави от Общински младежки дом. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване