05/06/15 08:28
(http://www.klassa.bg/)

Меркел отива при опозицията в Москва

 Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще се срещне с представители на руската опозиция по време на визитата си в Москва в края на седмицата, информира вчера в. „Известия”. Източници на изданието разказали, че Меркел може да се види с хора от блока „Касянов-Навални” и с лидери на други антиправителствени политически сили.

 

В преговорите около организирането на срещата участвали опозиционерите Алексей Навални, Владимир Милов, Илия Яшин и Леонид Волков, допълва вестникът. Според авторите на статията те щели да поискат от германския канцлер

 

засилване на западните санкции

 

срещу Русия. В същото време обаче самият Навални опроверга информацията за готвена среща между Меркел и руската опозиция. На страницата си в Туитър той обвини в. „Известия”, че „продължава да работи в жанра на измислените новини”. Пресаташето на Навални Кира Ярмиш заяви, че това е журналистическа партенка, която ще позволи на изданието после да излезе с „новината” - „Меркел отказа да се среща с опозицията”. Депутатът от Думата Дмитрий Гусков, който също е спряган като участник в евентуални разговори с Меркел, също отрече слуховете.

 

Канцлерът на ФРГ идва в Москва на 10 май, ден след провеждането на парада, посветен на 70-годишнинаа от победата на Русия във Великата отечествена война. НТВ припомня, че тя отказа да присъства на самия военен парад заради усложнените отношения с Москва, но въпреки това ще почете милионите жертви, поднасяйки венец пред Паметника на незнайния войн. След това президентът Владимир Путин ще приеме Меркел в Кремъл, като се очаква двамата да обсъдят обстановката в Украйна и спазването на Минското мирно съглашение. На 10 май в Москва ще пристигнат още президентите на Чехия и Беларус Милош Земан и Александър Лукашенко, както и премиерът на Словакия Роберт Фицо. Вчера стана ясно, че на самия парад ще присъства и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун. На тържествата, посветени на юбилея от Победата, ще дойдат още лидерите на Китай, Куба, Македония, Палестина, ЮАР, Босна и Херцеговина, Венецуела, Виетнам, Кипър, Индия и др. Повечето западни държавни мъже обаче

 

решиха да бойкотират

 

парада и отклониха поканата от Кремъл. В тази връзка британският в. „Индипендънт” писа, че така те „пропускат още една възможност за нормализиране на отношенията с Русия”.  За Русия Денят на победата е важен патриотичен празник, а парадът на него е традиция, която трябва да се спазва. Обаче западните страни, които ревностно се отнасят към собствените си празници, са равнодушни към чуждите празници. „Всяка година на 9 май Русия не само празнува победата над нацистка Германия, но и оплаква 20 милиона загинали във войната. Руснаците си задават въпроса – разбира ли Западът жертвата, понесена от Русия и ще започне ли някога да я цени?”, коментира изданието.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване