05/06/15 08:42
(http://www.klassa.bg/)

Микровълнова печка е източник на сигнали, смятани години наред за радиоемисии от друга галактика

 Учените, обслужващи австралийския телескоп „Паркс“ са установили, че странните сигнали, които озадачават астрофизиците от 17 години, са били причинени от микровълновата печка в кухнята за персонала, пише The Telegraph. Откритието е направено от докторанта Емили Петров, която е решила да проведе контролни радиоемисии за смущенията, наричани перитонове. Сигналите, за които се е смятало, че идват от Космоса, неясно защо винаги са се появявали в рамките на работното време. Те са засечени за пръв път с телескопа през 1998 година и са близки до честотата и продължителността на т.нар. “бързи радиоемисии”, за които се предполага, че се излъчват от друга галактика. 
Скоро след началото на експеримента Петров е засякла три къси излъчвания, чиито характеристики са съответствали на източник, подобен на микровълнова печка. Сигналите са били засечени и от 64-метровия телескоп. Петров и екипът й са насочили вниманието си към микровълновата печка в кухнята и са открили, че отварянето й докато работи предизвиква перитоновете.
Сюжетът се развива в обсерваторията “Паркс”, станала известена чрез филма “The Dish”. В комедията телескопът изпълнява ролята на предавател по време на кацането на Apollo 11 на Луната през 1969 година. Продукцията с участието на Сам Нийл, която се появи на големия екран през 2000 година, описва поредица от неуспехи и грешки при направляването на лунната разходка на Нийл Армстронг. 
Изследването, разгадало мистериозните радиосигнали, е публикувано от arXiv, изследователска база данни на Университета Корнел. От една страна то е установило, че микровълновата печка е източник на загадъчните радиоемисии, но от друга е доказало, че част от засечените бързи радиоимпулси не са причинени от кухненския уред и биха могли наистина да идват от друга галактика. Радиотелескопи като “Паркс” обикновено се изграждат в отдалечени и изолирани райони, за да се сведат до минимум смущенията, които биха могли да се причинят от мобилни телефони и радиостанции. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване