05/06/15 19:16
(http://www.klassa.bg/)

Петър Стоянов: Националният идеал може да бъде постигнат чрез мястото ни в ЕС и НАТО

 "Националният идеал на България може да бъде постигнат чрез мястото ни в ЕС и НАТО", каза пред журналисти президентът (1997-2002) Петър Стоянов, който днес участва в тържеството по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия в мемориалния комплекс "Военна гробница - 1916 г." край тутраканското село Шуменци.

"Аз мисля, че с членството ни в ЕС и НАТО постигнахме точно това - да приемем, че и най-лошият мир е по-добър от най-победоносната война", заяви Стоянов. Той направи историческа справка за Тутраканската епопея, с която се свързва мемориалният комплекс "Военна гробница - 1916 г.", където са погребани над 8000 войници от различни националности, участвали в битката за Тутракан. Това е операция на българската срещу румънската армия през Първата световна война, завършила с победа на българските воини. "След Тутраканската епопея Тутракан прави още един подвиг - погребва заедно всичките 8000 загинали, които са и българи, и румънци, и германци, и това е стъпката към онова, което се нарича помирение и което е в темелите на днешния ЕС", отбеляза Петър Стоянов. Той си пожела да работим повече, да бъдем по-солидарни, да имаме по-силна вяра

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване