05/06/15 15:15
(http://pik.bg)

Поклон пред паметта на воините и пълни църкви в Кърджали

Поклон пред паметта на воините и пълни църкви в Кърджали

Трите православни храма в Кърджали се изпълниха с миряни днес, а паметникът на освободителите на града бе отрупан с венци и цветя.

Празникът на храбростта и на българската армия обаче събра рехаво присъствие от чиновници и политици пред паметника в Градската градина, където по традиция се провеждат всички значими прояви. "Хиляди доблестни и храбри български воини отдадоха живота си за правото ни на независимост, обединение, свободно съществуване и национално самоопределение на България. Отдаваме заслужена почит и на загиналите при съвременните военни мисии и операции.

През тази година отбелязваме 100 г. от включването на България в Първата световна война и 70 г. от победата над хитлерофашизма през Втората световна война", посочи зам.-началникът на областния военен отдел майор Белев. Той подчерта, че само 7 г. след завръщането на страната ни в картата на Европа тя е трябвало да приеме бойното си кръщение през Сръбско-българската война. По алеите на Градската градина бе експонирана изложба с фотоси, представящи военната слава и участието на български войници в съвременни мисии на НАТО. В реставрирания средновековен манастирски комплекс "Св.Йоан Предтеча" бе раздаден курбан.

Централният храм "Св.Георги Победоносец", който днес отбелязва и собствен празник, довечера след залеза на слънцето ще събере отново миряните. Тогава ще бъде раздаден курбан от 12 казана, осигурени от анонимни дарители. Църквата е предвидила сряда като ден за пост, затова месото ще бъде раздадено вечерта, уточни енорийският свещеник Петър Гарена. Той отслужи тържествената литургия заедно с гръцки свещеник. През целия ден потокът от миряни към църквата не спира, стотици се стекоха да се поклонят пред иконата на Св.Георги Победоносец. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване