05/06/15 08:05
(http://www.klassa.bg/)

Рачо Петров: Храбростта не се получава по наследство, но дразни българопродавците

 Храбростта, подвигът и саможертвата не са надживени ценности. Те не са само в историята. Тези, които смятат, че тяхното място е само в историята, могат да приложат същото и към 24 май. По тяхната логика, тъй като го празнуваме толкова години вече, може да се каже, че си е пълна отживелица.

Доколкото знам, някои наши сънародници се бориха дълго време да доказват, че азбуката ни е руска, а не на българските първоучители, пък други от по-ново време - че е по-добре да пишем с латински букви, за да ни разбирали останалите европейци…

Така че въпросът дали храбростта е нещо отживяло или неотживяло може да е лично мнение, но не и с претенция за универсалност. А отживелица е тогава, когато тези ценности са заменени от нещо по висше и по-добро. Ама не го виждам…

Не мога да си представя и не разбирам хората, които коментират по този начин днешния празник - едва ли не, няма за какво да го празнуваме този Ден на храбростта. Като гледам така започна да става и с Априлското въстание, и със Съединението и с Празника на будителите и с още много други чествания, които в съзнанието на българите трябва да бъдат изтрити, според подобни автори. През изтеклите 20-25 г. се наслушах на несериозни изявления на някои нашенски "интернационалисти", такива като тях дори приеха македонската нация през 1945 г. Всичко това е безсмислица и говори за един абсолютно изкривен поглед към историческите свидетелства, фактите, националната памет и действителността.

Героизмът и храбростта не се получават по наследство, нито са професия. Това са качества, което се изявяват спонтанно. Самата историческа ситуация налага такива реакции у хората, на които те дори не са подозирали, че са способни. Храбростта, която един човек или група хора проявят в защита на отечеството си винаги носи историческа оценка в зависимост от мащаба на деянието. Героите никога не са били предварително набелязани, защото изявяват своите достойнства обикновено при опасни и критични обстоятелства.

С подобни констатации днес за храбростта като отживелица и лицемерие някой съзнателно се старае да ликвидира в българина самочувствието и самосъзнанието за национална принадлежност. Преди около 250 години един монах се обърна към българския народ с един-единствен въпрос: "О, неразумний юроде, поради что се срамиш да се наречеш българин?"

Историята на държавата представлява онова, за което Конфуций казва: ако искаш да видиш бъдещето, погледни, огледай се в миналото. Така че, много моля, онези, които дават умни "съвети" и умишлено загърбват подвизите и героизма на предците ни, да си спомнят тези мъдри слова. И не само - бъдещето на една страна се очертава още в нейното минало, което важи не само за България, а за всички народи. Никой не може да ни отнеме това, което сме дали на света.

Никой не може с лека ръка да изтрие от паметта ни битките, пълководците, царете, книжнината, културата, ярките личности, бунтарите ни, будителите ни. Никой, колкото и да се старае!

Българският народ, наравно с другите, има право да живее със своята автентична история и със своите истини.

Много моля, тези отрицатели и подменители - на азбуката ни, на робството ни, на победите ни, на смисъла на борбата на героите ни, да вземат да се върнат на земята. Иначе ще трябва да ги изпращаме в космоса. Само че и там няма да им е удобно, тъй като там е вече песента на Валя Балканска "Излел е Дельо хайдутин", а тя никак не е в хармония с пелтеченията на българопродавците.

 

 

Рачо Петров е бивш заместник-министър на промишлеността в правителството на Филип Димитров /1991-1992 г./. Внук е на генерал Рачо Петров - български офицер и държавник, началник-щаб на армията по време на Сръбско-българската война, модернизирал армията ни, два пъти министър-председател на България през 1901 г. и в периода 1903-1906.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване