05/06/15 19:53
(http://www.klassa.bg/)

Роботите могат да отнемат работата на 18 милиона германци

  В дългосрочен план интензивната автоматизация застрашава 59 процента от работните места в Германия, според проучване на банката ING-Diba, цитирано от Ingenieur.de. Около 18 милиона от общо 30.9 милиона заети германци, които изследването обхваща, ще бъдат заместени от машини и софтуер. “Преходът вече е започнал”, казва Карстен Бжески, един от мениджърите на банката и съавтор на проучването. “Някои области на индустрията вече са обхванати изцяло в мрежа и се управляват от роботи”. 
Най-застрашени са заетите с административна работа и обработка на документи. Вероятността тази работа да бъде поета от компютърни програми или роботи е 86 процента. 1.9 милиона администратори и технически помощници биха могли да загубят работата си. От 340 хиляди счетоводители пък едва 10 хиляди ще устоят на настъпването на машините. Изгледите не са много по-добри за помощния персонал в складовете и пощите, където се очаква 1.5 милиона да загубят работните си места. Предвижданията в сферата на търговията на дребно са за 1.2 милиона безработни, а в областта на услугите за почистване - 1.2 милиона. Има изгледи машините да изместят и над две трети от механиците, шофьорите и операторите на машини. 
Все пак има и лъч на надежда в този мрачен сценарий. Авторите смятат, че ще минат много години, докато роботите станат достатъчно умни, а и евтини, за да поемат извършването на сложни задачи. И все пак машините на биха могли да изместят хората навсякъде. Професиите, изискващи експертно познание и взаимодействие с други хора, каквито са професиите на лекарите и научните работници, например, са по-защитени от инвазията на машините. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване