05/06/15 00:12
(http://pik.bg)

Родните зеленчуци на пазара в края на май

Родните зеленчуци на пазара в края на май

Зеленчуците на пазара в Добрич са предимно вносни. Фермерите са категорични, че родни домати и краставици ще се появят по щандовете най-рано в края на май, защото студената и дъждовна пролет е забавила сеитбата им. Георги Градинаров - зеленчукопроизводител от добричкото село Одринци, сподели, че няма откъде да има родни домати и краставици на пазарите, защото в региона стопаните тепърва почват да сеят разсада на доматите.

"В нашия регион няма отопляеми оранжерии, защото една отоплителна инсталация е колкото една оранжерия. Нощните температури са все още много ниски, а и има опасности от слана и затова сеитбата на краставици и домати не е масова и няма масово предлагане на наши оранжерийни зеленчуци", казва производителят.

Повечето зеленчукопроизводители още не са започнали да сеят краставици, защото за тях е още студено и има реална опасност да не поникнат или да бъдат осланени, пише "Стандарт". Зелените салати също започват да изчезват, защото стопаните, които имат оранжерии, изскубват салатите, за да засеят на тяхно място домати и до края на май - началото на юни да могат да изкарат първите родни домати на пазара. В момента в Добрич масово се предлагат гръцки и турски домати, като цената им е от 2,30 лв. за кг до малко над 3 лв. за розовия домат. Много домати се внасят и от Румъния, но там секторът е добре подпомаган от държавата и те могат да продават на по-ниски цени, което убива родния производител, казва Градинаров.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване