05/06/15 10:16
(http://pik.bg)

Ужас! ГМО ориз от Китай открит у нас - само 79 проби правени през 2014 г.

Ужас! ГМО ориз от Китай открит у нас - само 79 проби правени през 2014 г.

Едва 79 проби за ГМО у нас са направени за цялата минала година от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). В 8 случая са открити следи от ГМО, но в разрешените граници, то е под нормата от 0.9%. Ако я надвишава, според законовите разпоредби, на етикета на даден продукт се изписва: "Съдържа ГМО", а самият надпис трябва да е 25% от площта на опаковката.
Генетични модификации под допустимата граница са открити в соевия изолат, който се използва за направата на кайми, колбаси и други месни продукти, както и в соевия лецитин, намиращ приложение при сладкарски изделия като вафли, бисквити и др., припомня "Дартснюз". ГМО в допустими количества е открито още при кебапчета, тофу, соево мляко, соя на зърна, царевица за пуканки и царевични зърна. 
От началото на годината до началото на април от Агенцията не са направили нито една проба за ГМО, тъй като все още не е била избрана лаборатория за целта. Малко по-късно е обявена обществена поръчка за такава. 
При проверка на фуражите през 2014 г. е намерено ГМО в специален вид ориз, дошъл у нас от Китай. През 2012 г. НПО-та са правили проби на животински фуражи и при 90% от тях са установили наличие на ГМО над допустимото. Основен риск за необявено наличие на ГМО крият продукти от страни извън ЕС - САЩ, Аржентина, Бразилия, Канада, Индия, Китай, които развиват масово сектора, но нямат европейските регулации и изисквания за обявяване на наличието на такива организми.
Бум на соя без ГМО ще има у нас в близките няколко години, прогнозираха депутати от земеделската комисия. Причината за все по-нарастващия интерес към културата е възможността за плащания от Брюксел за производството й. Само допреди няколко години соята беше в списъка на маслодайните култури, но сега - заради новата протеинова стратегия на Европейския съюз, тя се смята за протеинова култура. Именно заради това е включена в европлащанията.
Соята не е и трудоемка за гледане от фермерите. Единственият проблем при отглеждането й идва от прекомерната горещина. Въпреки това обаче има сортове, които са достатъчно разработени, за да оцелеят и на този рисков фактор. Експертите са убедени, че пазар за соя у нас ще има, особено за тази, която е сертифицирана като Дунавска соя и е свободна от ГМО. Те прогнозират, че в близките няколко години чрез директните плащания от Брюксел културата би могла да бъде съживена отново в страната ни.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване