05/06/15 08:38
(http://www.klassa.bg/)

Управляемата капсула Dragon ще премине първия си голям тест тази седмица

  Управляемият модел на капсулата Dragon, създадена от космическата компания SpaceX, ще премине първото от серия изключително важни изпитания на системите си за реакция при извънредни ситуации, пише Space.com. В сряда тестовият апарат ще се издигне във въздуха във военновъздушната база Кейп Канаверал, щата Флорида, за да покаже как функционира в случай на проблеми при излитане. 
Ако тестът мине по план, осемте двигателя SuperDraco на Dragon ще изтласкат модула на височина 1524 метра, посочват от Националната космическа агенция на САЩ (NASA). Капсулата ще се спусне с парашут в Атлантическия океан на около 1.6 километра от брега. “SpaceX е създадена най-вече, за да осъществи полет на хора в Космоса”, казва Ханс Кьонигсман, вицепрезидент по осигуряване на експедициите на SpaceX.
Двигателите SuperDraco ще бъдат запалени само шест секунди. Заедно те ще генерират около 55 хиляди килограма тяга - достатъчно, за да “измъкнат” Dragon от истинска извънредна ситуация по време на излитане. Целият тест ще отнеме приблизително 90 секунди - от излитането до падането в океана. 
Dragon е един от двата частни кораба, на които NASA възлага надежди да бъдат готови за превозване на астронавти до Международната космическа станция (МКС) през 2017 година. Другият е капсулата CST-100, която се изгражда от Boeing. Миналия септември Агенцията предостави 2.6 милиарда долара на SpaceX и 4.2 милиарда долара на Boeing, да за довършат разработването на двата модула. 
В сряда Dragon ще стои върху подпорна конструкция, а не на върха на ракета Falcon 9. Модулът няма да се управлява от хора, но в него ще се намира пълен със сензори манекен, наречен Бъстър (Buster), който ще измерва проявата на различни сили. В самата капсула са интегрирани 270 сензора. Данните, събрани по време на изпитанието ще бъдат полезни, дори като тестът не премине според очакванията. “Важното е да се събере информация, не е необходимо тестът да премине без проблеми, за да е успешен”, отбелязва Джон Коуърт, мениджърт за SpaceX от NASA.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване