05/22/15 05:31
(http://www.klassa.bg/)

Големият адронен ускорител постави нов рекорд

 Големият ускорител на частици постави нов рекорд, пише BBC News. По време на последните експерименти в съоръжението са се сблъскали атоми с повече мощ от когато и да било преди. В сряда вечерта два лъча от протони са били насочени един срещу друг в тунелите на колайдера. Енергията на сблъсъка е била 13 трилиона електронволта. По време на първата фаза на функциониране на ускорителя, която завърши в началото на 2013 година, най-високата достигана стойност е 8 трилиона електронволта. 
С подобрените възможности на съоръжението лъчите ще съдържат много повече “снопове" от фотони - до 2800 вместо един или два, колкото циркулират в момента. Предстои период на интензивни експерименти, като всеки един от детекторите на колайдера ще следи за появата на екзотични, незасичани досега частици, които могат да се получат в резултат на сблъсъците с толкова голяма енергия. Засега обаче сблъсъците са част от процес на тестване, чрез които учените искат да се уверят, че няма да възникнат проблеми, когато ускорителят заработи с пълна мощност.
“Като начало ускоряваме частиците до 13 трилиона електронволта и настройваме орбитите им, за да се сблъскват фронтално”, казва Роналдус Суйкербуйк от екипа на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева, Швейцария, където се намира съоръжението. Големият ускорител премина през планиран двугодишен ремонт след приключването на първата фаза от работата му, чийто резултат са първите надеждни доказателства за съществуването на прословутия Хигс бозон. Сега физиците с нетърпение очакват да продължат опитите. В началото на април, след малко забавяне, за пръв път от две години в 27-километровата пръстеновидна структура, намираща се на 30 етажа дълбочина под швейцарско-френската граница, отново започнаха да циркулират лъчи от протони. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване