05/22/15 05:28
(http://www.klassa.bg/)

Гумен материал генерира електричество при разтягане

 Листове от разтегаема гума, приличащи на кухненско фолио, може в бъдеще да захранват с енергия устройствата от интернет на нещата, пише Popular Science. Японската компания Ricoh посочва, че гумата генерира електричество при разтягане. Когато кристалинни материали като кварца или керамиката се подлагат на опън или натиск, те генерират електрически заряд. Феноменът, познат като пиезоелектричество се проявява и при разтягането на гумата.
Гуменият лист, който може да се използва за захранване на два сензора е по-лек и по-здрав от други пиезоелектрически материали, като в същото време има същата ефективност. Ricoh твърди, че вече е извършила “няколко милиона цикъла” на интензивни тестове, но все още не е ясно кога изобретението може да дебютира на пазара. 
Наред с гъвкавите сензори, компанията вижда приложението на технологията за интернет на нещата”, в който почти всички устройства, включително термостати, осветителни крушки и хладилници, ще бъдат свързани с интернет, така че да функционират в синхрон и да бъдат управлявани дистанционно. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване