05/22/15 19:00
(http://www.dnevnik.bg/)

Еврокомисията ще предложи преместване на 40 000 имигранти от Италия и Гърция


Европейската комисия ще предложи следващата седмица преместването на 40 000 имигранти, които са пристигнали с лодки до бреговете на Италия и Гърция.

Очаква се спешната мярка да бъде финализирана в сряда. Предложението обаче трябва да има подкрепата на мнозинството от националните правителства на ЕС, за да бъде прието, предаде "Ройтерс".

Точният брой на имигрантите, които ще бъдат презаселени не е предоставен от изпълнителния орган на общността. Числото 40 000 може би е представено, за да осигури подкрепа от страна на някои държави членки, които първоначално изказаха резерви пред идеята да отворят вратите си пред имигрантите.

Общо 600 000 са получените искания за убежище в целия Европейски съюз през последната година.

Предложението за спешното презаселване е базирано на член от Договора от Лисабон, който предвижда подобни мерки в ситуации на спешност в държавите членки на ЕС. Брюксел многократно изрази намеренията си да приложи на практика принципът на солидарността между държавите, за да се намали тежестта върху т.нар. държави от предната линия (като Малта, Гърция и Италия), които приемат повече от половината от всички бежанци, чиято основна цел за финална спирка са  най-често държавите от северна и западна Европа. Някои от държавите обаче твърдо се противопоставиха да приемат на териториите си търсещи убежище заради решение на Европейския съюз. Премиерът на Унгария например нарече предложението "абсурдно и граничещо с лудостта".

Единствените държави, които се ползват с право на изключване от общата европейска политика в сферата на предоставянето на убежище са Великобритания, Ирландия и Дания. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване