05/22/15 05:49
(http://www.klassa.bg/)

"Зелени дни" приканват с родно мляко, мед, сирене и зеленчуци

 Изложението "Зелени дни" приканва посетителите си с родно производство на мляко, мед, сирене, плодове и зеленчуци.

Генчо Христов, представител на Фондация за биологично земеделие "Био вселена", представя няколко ферми, които произвеждат фермерски продукти. Те преработват собствено мляко от собствени животни в малки фермерски мандри.

Например ферма в село Васил Левски, Карлово отглежда около 150 бивола и около 500 овце, а на изложението предлага овче сирене и биволско кисело мляко. Фермата е на Подбалканския път между Карлово и Калофер и стените й са стъклени. Така всеки, който желае може да разбере повече за млякото, което си купува и да види как се произвежда. "Така ще се убеди в хигиената на продуктите и ще разговаря с фермерите, а е много важно да говорим с този, който произвежда граната ни. Това е и разликата между щанда в супермаркета и директната връзка с производителя", убеден е Христов. Той допълни, че все по-голям става интересът сред фермерите за директна продажба на продуктите си. В България официално има около 15-16 малки семейни ферми.

Даниела Костова, производител на био зеленчуци и плодове разказа, че био продуктите се отглеждат без всякакви химични пестициди, торове и препарати за растителна защита. "Растенията растат изцяло по природен път. Това им позволява да са изцяло богати на витамини и минерали. Цените им са по-високи, но това произлиза от начина им на отглеждане, тъй като при тях не се използват различни стимуланти, които карат растенията да растат по-бързо. Влага се повече ръчен труд, има и значителни разходи по сертифицирането", уточни тя. Даниела добави, че сега най-много се купуват зелените салати, краставиците, черни, розови и къдрави домати, както и черно и жълто чери.

Теодор Пушканов е от село Мелене, Монтанска област. Той също се представя на "Зелени дни" - с мед. От 2002 г. се занимава с производство на мед, а професионално от 2008 г. Тогава стартира с 60-70 кошера, сега стопанството му наброява 150. "Двамата се жена ми работим цялата работа и горе долу се справяме. Продажбите в началото бяха само на едро, сега и на дребно. Трябва да се купува мед от производител, а не купешки защото има по-голяма гаранция. Все пак производителят застава зад продукта с името си. Акациев мед, липов и смесен. Най-много се купува акациев мед", категоричен е Теодор.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване