05/22/15 13:21
(http://pik.bg)

Калфин: Предлагаме възрастта за пенсиониране на миньори да се увеличи на 55 години

Калфин: Предлагаме възрастта за пенсиониране на миньори да се увеличи на 55 години

"Предлагаме възрастта за пенсиониране на миньори първа категория труд да се увеличи на 55 години с два месеца годишна стъпка." Това заяви на парламентарен контрол вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„В момента законът е следният – работещите първа и втора категория се пенсионират от следващата година на възраст, която се увеличава с 6 месеца, докато не достигне 57 години за мъжете и 52 за жените. Това е по КСО. Тази разпоредба на КСО почти от началото на неговото приемане се замразява година за година”, посочи Калфин.

По думите му е нормално е да се включи в дългосрочен текст, тъй като от 2000 година никой не е отменил това, отлагало се е за по догодина.

„Предлагаме възрастта в момента за първа категория за мъжете е 52 години и 8 месеца. Ние ще я увеличим на 55 с два месеца годишна стъпка за следващите 7 – 8 години. За жените увеличението ще бъде малко по-малко. В момента има разпоредба, в която при ликвидация на мини, миньорите да могат да се пенсионират на 45 години”, уточни Калфин.

Той каза още, че промените, които правят, са фактическите възрасти да се увеличават с 2 месеца и това да става плавно.

„Тогава, когато има съкращения или ликвидация на мина могат да се пенсионират, но не могат да работят повече първа категория”, подчерта вицепремиерът и коментира, че по това имат съгласие със синдикатите.

Мая Манолова от БСП коментира: „Имате спешна нужда от разговори с действащи миньори, защото въобще не сте в час с това, което се случва с тях”. „Не разбирам от юридическата терминология, която се опитвате да артикулирате, но със сигурност няма общо с реалната ситуация. Този спор от парламентарната трибуна е абстрактен, миньорите живо се интересуват за това”, каза още Мая Манолова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване