05/22/15 21:08
(http://www.klassa.bg/)

Компромисът на Калфин превръща пенсията в привилегия, а не право

 “Не зная дали Ивайло Калфин научи нещо от нас за пенсионната система, но ние със сигурност получихме урок как се преговаря.” Това ми сподели участник в 5-месечните преговори за пенсионна реформа, които организира вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. И премиерът Бойко Борисов, и синдикалните лидери, и работодателските организации се надпреварват да му благодарят за компромиса и да го дават за пример.

В преговорите по пенсионната реформа обаче Калфин допусна компромиси, които опропастиха цялата му първоначална идея. А тя беше за пенсионната система да няма привилегировани касти. Стабилността на НОИ, ръстът на пенсиите и пр. са всъщност вторични ефекти, чието постигане ще си проличи в следващите 20 г. Може да се случи, но

по-вероятно е

обещаваните от

Калфин пенсии по

1300-1400 лв. да

си останат просто

добро пожелание

Защото с блестящия и исторически компромис, както сам скромно си го определи, Калфин отстъпи по всички показатели. И исторически успя да го постигне само за два часа - между 8 и 10 сутринта в сряда, след като 5 месеца разговори не доведоха до никакво съгласие.

Калфин искаше да увеличи осигуровките за пенсия и безработица с 4,5%. Работодателите му скръцнаха със зъби и отидоха при премиера. И всъщност постигнаха намаляване на осигурителната тежестта не само спрямо предложението му, а въобще. Защото увеличението на осигуровките с по 1% през 2017 и 2018 г. е отстъпление от дори вече предвиденото увеличение в сегашните текстове на Кодекса за социално осигуряване.

Законовите текстове и в момента предвиждат увеличение на осигуровките с 2%, и то наведнъж през 2017 г. Тоест

работодателите си

спестиха разходи

от поне 250 млн. лв.

през 2017 г.

Как обаче ще се постигне едновременно увеличение на пенсиите и стабилност на НОИ, при положение, че от този компромис приходите в системата ще са с около 750 млн. лв. годишно по-малко от първоначално сметнатите в пакета на Ивайло Калфин, не е много ясно. Ще додава държавата от данъците на работещите 2,6 млн. българи. Както го прави и в момента.

От задоволството на всички участници в преговорите губят тези 2,6 млн. българи, работещи в масовата трета категория труд.

Компромисът бе на техен гръб. За пореден път синдикатите не защитиха именно мнозинството от българските работници и ги дадоха жертва за постигането на цели за миньори, металурзи и полицаи.

Единственото първоначално предложение на Ивайло Калфин, което не бе променено от компромиса, е, че тези 2,6 млн. работещи българи ще се пенсионират на 65 години.

Освен това обаче мъжете ще трябва да са работили поне 40 г., а жените 37 г. Което означава, че в най-добрия случай, за да се пенсионира човек, ще има право на най-много 7 години безработица в целия си живот.

За много хора и

в момента това

е непостижимо

Вече доживели заветната пенсия пък, тези 65-годишни българи ще успяват да я получават максимум 15 г., ако се съди по продължителността на живота у нас. И в поне 5 от тези последни години в живота си ще харчат пенсията само за лекарства и ток.

Макар и плавно, покачването на изискванията за пенсия ще превърне получаването ѝ в привилегия, а не в право.

И постигнатият компромис за останалите около 200 хил. категорийни работници тяхната възраст да не нараства колкото на останалите хора, още повече засилва впечатлението, че в реформата на Калфин за кучета и котки може, за прасета - не.

Да, работещите в първа и втора категория труд имат право на по-ранно пенсиониране, защото се трудят в по-тежки условия. Но с компромиса Калфин разруши един от устоите на пенсионната система, а именно, че хората в първа категория се пенсионират 8 г. преди тези в масовата трета, а тези от втора - 3 г.

След натиска на синдикатите работещите в първа категория ще се пенсионират на 55 г. (10 г. по-рано), а тези от втора на 62 г. (5 години по-рано). Осигуровките им обаче няма да бъдат увеличени пропорционално, а само с тези 2%, с които и на всички останали 2,6 млн. работещи българи. Да не говорим, че при всички увеличения на пенсионната възраст от 2000 г. насам категорийните работници винаги се оказваха привилегировани.

И понеже не стигаше създаването на една привилегирована за получаване на пенсия каста, Калфин и синдикатите

създадоха

привилегия в

привилегията

И се разбраха да оставят отворена вратичката, която и в момента миньорите ползват, за да получават едновременно и пенсия, и заплата. Още в зората на пенсионната реформа при правителството на Иван Костов синдикатите успяват да постигнат един прекрасен текст в Кодекса за социално осигуряване. Той гласи, че работещите под земята миньори могат да излязат в пенсия на 45 г., ако се стигне до ликвидация на мината или до съкращения на персонала. Което водеше до масови злоупотреби от страна на миньори и работодатели - съкращаваш човека, той взема пенсия и после го връщаш на работа, а той плаща комисионна през намалена заплата. Парекселанс измама, която Калфин и синдикатите си стиснаха ръцете да продължат. Единственото утежнение е, че няма да могат да се върнат да работят като миньори. Но може да са склададжии на мината.

Да, тези хора са най-много 2000 и едва ли ще натежат толкова на системата. Но този текст дава на миньорите защита от безработица. Нещо, което не е работа на пенсионната система да го прави. И освен това тази защита не съществува за никоя друга професия. При безработица всеки осигурен получава 6 месеца обезщетение, защото си е внасял вноските и след това се оправя сам - намира си работа или кара на социални помощи. За миньорите има пенсия, защото

техният труд

бил тежък

А на лекарите вероятно е лек в такъв случай, защото те ще се пенсионират на 65 г. В машиностроенето и химическата индустрия пък вероятно няма съкращения на персонал и тези хора ще трябва да се оправят сами, ако ги сполети безработица.

При представянето на постигнатото съгласие премиерът Бойко Борисов обяви, че Калфин е постигнал компромис, който да не натежи на пенсионната система. Така е. Но този компромис тежи на мнозинството работещи българи, за които отстъпки не бяха направени. И допълнително разрушава доверието в пенсионната система. Което вече не е историческо постижение с положителен знак.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване