05/22/15 12:15
(http://www.dnevnik.bg/)

Местан поиска равенство на езиците и цитира Константин-Кирил Философ


Лидерът на ДПС Лютви Местан използва предстоящия 24-ти май и пак повдигна темата за равенството на езиците.

Той цитира Констинтан-Кирил Философ и неговата "Беседа против триезичниците" - "Бог не изпраща ли дъжд еднакво за всички ? Също тъй слънцето не свети ли на всички ? И не дишаме ли еднакво всички въздух? И как вие не се срамувате, като признавате само три езика и като повелявате, щото всички други народи и племена - да бъдат слепи и глухи ? Пояснете ми, бога за безсилен ли смятате, та той не може да даде (всичко това), или за завистлив, та не желае?"

Имаме ли съзнание за равнопоставеността на всички езици, имаме ли ясно съзнание, че един език не може да бъде поставен по-високо от друг, попита лидерът на ДПС. "Въпрос на мракобесно мислене е да се допуска йеархизирането на езиците и на тази база едни езици да бъдат дискриминирани за сметка на други - това е само риторически въпрос, празникът не позволява да има нюанси на политизиране", каза Местан. Според него въпросът му заслужавал своя отговор и се надявал всеки да го потърси у себе си.

Родината на кирилицата днес в класациите по фактическа реална неграмотност на своите млади хора заема вече едно от първите места в Европа. Фактът, че една четвърт близо на младежите между 19 и 24 г. не са антажирани нито с работа, нито с учене, показва, ме тее опасен процес на все по-голяма неграмотност на населението, коментира той.

Според ДПС преодоляването на най-тежката язва на образователната система - отпадането от училище, не е въпрос само на училищната степен. Българската държава и общините не са осигурили условията гражданите да изпълнят това свое задължение да ходят на училища, смята Местан. И посочи, че хиляди деца от малцинстветите квартали нямат достъп до детска градина. Аз ще смятам, че реформите са тръгнали, катгота чуем първата новина за детска градина в двата малцинствени квартала в Сливен, например, добави той.

И останалите парламентарни групи прочетоха декларации по повод 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост..

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира, че причината някои деца да не ходят на училище е много проста - нямат парички. Въведохме мадела да се плаща за образование, каза той и добави, че много пъти е бил очернян миналият строй - социализъм или комунизъм, но тогава не се плащало за образованиет. Не трябва да се плаща е сега, настоя той и се обяви за пренаписване на учебниците.

Росен Петров от "Български демократичен център" призова "никога н.да не позволяваме оловото да е по-силно от словото".

Председателят на комисията по образованиет и науката Милена Дамянова (ГЕРБ) посочи, че новият закон за училищното и предучилищното образование, който се обсъжда на второто четене в комисията, е  животоспасяващото лекарство, от което образованието има нужда.

Говорителят на БСП Атанас Мерджанов коментира, че премиерът много често говори за модернизация, но често има предвид строителството, а истинската модернизация минава през образованието. Има стремеж учените да бъдат финансово обезкървени, а всъщност най-добрата инвестиция е тази в образованието, добави той.

Председателят на комисията по културата и медиите Полина Карастоянова прочете обръщение на Патриотичния фронт, в което призова за внимателно вглеждане в съдбините на словото и в състоянието на просветата и културата в днешна България. "Трябва да се вслушаме в радостните училищни звънци, но и в тишината на стотиците трайно опустели училищни сгради... Само ако бъдем държавнически мъдри, щотстоим образованието и културата като залози за просперитет и поводи за национална гордост", заяви тя.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване