05/22/15 05:55
(http://www.klassa.bg/)

Прокопиев: Брюксел няма доверие на финансовите регулатори, иска смяна на шефовете им

 По думите му в България в момента има две групи сигнали. Едната е положителна и свързана с мерките, които бяха взети от европейските институции, които доведоха до стабилизиране и на българската икономика, намаляване на безработицата и излизане от дефлацията. В същото време обаче имаме сериозни проблеми в банковия сектор, които изискват по-решителната намеса на държавата, особено след сериозните пропуски, които са констатирани в работата на двата финансови регулатора у нас, коментира Прокопиев.
 
Според него освен задължителния стрес-тест, който трябва да бъде направен на банковата ни системата по препоръка на Брюксел, задължително трябва да се подсили надзора и в банковия, и в небанковия сектор, което означава да има структурни промени в двата регулатора. Това е условието, което са ни поставили нашите европейски партньори, като ни казват, че България няма шансове да влезе в еврозоната и в европейския банков съюз, ако не бъдат сменени шефовете им, защото им нямат доверие. При неизпълнение на тези препоръки, една от санкциите срещу България може да бъде спиране на парите от европейските фондове, посочи Прокопиев.
 
На въпроса на водещия имали нов икономико-политически кръг „Кънев-Прокопиев-Василев“ издателят на „Икономедия“ отговори с лека ирония: Това е свободно съчинение, което граничи с глупостта, но е интересно кой реално диктува съдържанието на подобни твърдения...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване